Schimbări majore în sistemul de pensii private obligatorii. Cum se va face plata pensiilor din Pilonul II

Schimbări majore în sistemul de pensii private obligatorii. Cum se va face plata pensiilor din Pilonul II

Reforma pensiilor, asumată de România faţă de Comisia Europeană prin PNRR, aduce modificări şi în privinţa Pilonului II de pensii private obligatorii, după cum reiese din documentele ce au fost discutate miercuri în şedinţa de Guvern.

Surse din piață au precizat marți pentru HotNews.ro, că plata pensiilor în Pilonul II, conform unei viitoare legi, ar însemna ca plățile să se facă în tranșe lunare timp de 12 ani, nu în 5 ca acum, iar plata integrală a pensiei ar urma să fie făcută numai în cazuri bine întemeiate.

Proiectul de lege este dezvoltat în principal de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi este aproape gata, susţin sursele HotNews.ro.

Plata pensiilor private din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar autorităţile pregătesc de multă vreme o lege prin care plata pensiilor la Pilonul II să fie în tranşe lunare pe durata vieţii, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată, decât în situaţii excepţionale.

Potrivit legislației, ca dispoziție tranzitorie până la adoptarea unei legi de plata a pensiilor private, participanții și/sau moștenitorii acestora pot primi plățile din partea fondurilor de pensii fie ca sumă unică, fie sub forma de rate egale pe o durată de cel mult 5 ani.

Alte articole:   Cetatea Râșnov intră într-o nouă etapă de restaurare

Conform Codului fiscal in vigoare, sarcina fiscala asupra veniturilor incasate in urma participarii la un fond de pensii private este impozitul pe venit de 10%, aplicabil sumelor care depasesc o baza neimpozabila de 2.000 RON lunar. Tratamentul fiscal aferent sumelor provenite din participarea la fondurile de pensii private este identic cu cel corespunzator pensiilor din sistemul public (Pilonul I).

În plus, în luna decembrie 2021, a apărut ca sarcina fiscală și asigurarea de sănătate la pensiile la peste 4.000 de lei.

În ce condiții se fac plățile pensiilor private

1) Decesul participantului. În această situație, mostenitorii legali sau testamentari sunt beneficiari ai participantului decedat și pot revendica activul acestuia.

La Pilonul II, moștenitorii care sunt la rândul lor participanți la fondurile de pensii obligatorii vor primi sumele cuvenite sub formă de virament în contul personal de pensie privată, iar cei care nu sunt participanti pot beneficia direct de bani. Moștenitorii participanților trebuie sa fie informați de către notarii publici despre existența acestor sume din Pilonul II pentru a fi introduse în certificatul de mostenitor și în masa succesorală, astfel încât eventualii moștenitori să poate revendica cota-parte din activul cuvenit al participantului decedat.

Alte articole:   Încă o zi cu temperaturi extreme. Cod roşu de caniculă, în judeţul Braşov

La Pilonul III, moștenitorii primesc sumele cuvenite la cerere și după completarea documentației specifice, independent de calitatea lor de participant la un fond de pensii facultative.

2) Invaliditate. În această situație, plata către participantul (la Pilonul II sau III) rămas invalid se efectuează strict în cazul unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibilă, care să conțină precizări cu privire la incapacitatea de muncă a persoanei respective.

3) Pensionare. La Pilonul II, participanții care beneficiază de pensie pentru limita de vârstă în condițiile Legii pensiilor pot revendica activul personal acumulat în contul de pensie privată. La Pilonul III, participanții care au împlinit vârsta de 60 de ani pot revendica activul personal acumulat în contul de pensie facultativă.

59.000 de persoane au încasat peste 600 de milioane de lei

Potrivit Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), 59.000 de participanţi şi moştenitori la Pilonul II de pensii au încasat 605 milioane de lei de la introducerea acestui sistem (n.a 2008) şi până la finele lunii septembrie 2021, a anunţat, în noiembrie 2021.

Alte articole:   Peste 30 de milioane de euro pentru modernizarea și extinderea rețelelor de apă din Săcele. Listra străzilor

Fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu şi Pilonul III facultativ) au realizat plăţi de peste un miliard de lei (200 milioane euro) către aproape 115.000 de participanţi şi mostenitori, de la înfiinţare şi până la finele lunii septembrie 2021, potrivit datelor comunicate în luna noiembrie 2021 de APAPR.

Unde se poate verifica online contul de pensie privată obligatorie

Potrivit datelor APAPR doar 780.000 de români își verifică online contul personal de pensie privata obligatorie (Pilonul II), adică 10% din numărul total de 7,78 milioane de participanți înregistrați.

În acest sens, APAPR derulează în prezent o campanie națională de informare (TV și online) pentru conștientizarea acestei opțiuni. În cursul anului 2021, precedenta campanie APAPR s-a concentrat pe posibilitatea participanților de a primi pe e-mail scrisoarea anuala de informare, în locul formatului pe hârtie, pentru a stimula digitalizarea și eficientizarea comunicării dintre fondurile de pensii private și participanți.

Mai multe detalii sunt disponibile pe website-ul de campanie, www.proprietardepensie.ro.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate