COD RUTIER 2023. Poliţia locală poate da amenzi, legea a trecut de Senat

COD RUTIER 2023. Poliţia locală poate da amenzi, legea a trecut de Senat

Polițiștii locali nu pot da amenzi pentru orice abatere rutieră, ci doar pentru câteva, inclusiv pentru cei care merg neregulamentar cu trotinetele electrice.

Senatul a adoptat, în calitate de prim for sesizat, un proiect de lege al USR prin care autovehiculele care aparţin Poliţiei locale pot folosi dispozitivele de avertizare sonore şi luminoase de culoare albastră. Totodată, plenul Senatului a adoptat iniţiativa de lege a PNL prin care Poliţia locală are atribuţii de constatare şi aplicarea amenzilor pentru încălcarea normelor rutiere de către conducătorii de trotinete electrice. Forul decizional pe ambele propuneri de lege este Camera Deputaţilor.

Astfel, senatorii au adoptat, în plenul de marţi, propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Alte articole:   Ciucă a făcut anunțul. Va candida la președinție, proiectul candidatului comun cu PSD "nu mai poate funcționa"

„Legea 155/2010 a Poliţiei locale asigură cadrul legislativ pentru dotarea mijloacelor de transport ale Poliţiei locale cu astfel de dispozitive, însă ordonanţa de urgenţă 195/2002 nu include în lista utilizatorilor şi beneficiarilor de regim prioritar şi poliţia locală”, arată expunerea de motive a proiectului.

COD RUTIER 2023. Conform sursei citate, „proiectul de lege unifică şi sistematizează cadrul legal în această materie, venind în sprijinul activităţilor şi competenţelor ce revin Poliţiei locale care va beneficia de un instrument normativ cuprinzător de către poliţiştii locali se exercită atribuţii de serviciu potrivit competenţelor ce le revin prin Legea 155/2010”.

De asemenea, Senatul a adoptat şi iniţiativa legislativă a PNL prin care Poliţiei locale îi sunt date atribuţii de constatare şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale pentru încălcarea normelor rutiere de către conducătorii de trotinete electrice. Şi acest proiect de lege va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Alte articole:   Record de înscrieri la Medicină: 4.204 de candidați, în creştere cu 360 faţă de 2023

Va fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 1.000 – 2.000 de lei amplasarea pe domeniul public a trotinetelor electrice de către operatori care nu au avizul Direcţiei Transporturi din cadrul PMB

Staţionarea trotinetelor electrice în locuri interzise va fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 200-400 de lei, conform unui proiect de hotărâre supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Capitalei.

Proiectul de regulament vizează condiţiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate în regim self-service, prin intermediul platformelor online, pe domeniul public al municipiului Bucureşti.

Amenzi cuprinse între 200-400 de lei urmează să fie aplicate şi pentru neridicarea de către operator a trotinetelor electrice staționate neregulamentar.

Va fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 1.000 – 2.000 de lei amplasarea pe domeniul public a trotinetelor electrice de către operatori care nu au avizul Direcţiei Transporturi din cadrul PMB. Amenzi similare se vor acorda şi pentru amplasarea pe domeniul public a unui număr mai mare de trotinete electrice decât cel aprobat de către PMB, în baza documentației depuse. Totodată, în aceste situații, se va dispune ridicarea trotinetelor electrice de pe domeniul public.

Alte articole:   11 unități de învățământ din județul Brașov, premiate pentru participarea la orele de ecologie

 

sursa: romaniatv.net

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate