
Ministerul Finanțelor pregătește o schemă de ajutor de stat prin care vrea să garanteze 80% din despăgubirile pe care societățile ce asigură credite comerciale le-ar datora clienților asigurați pentru neîncasarea facturilor la timp.
Scopul declarat al unei astfel de scheme, inspirate după cele aprobate în Germania și Danemarca, este evitarea unui blocaj al creditului comercial între firmele din România.
Beneficiari direcți principali ar fi, însă, doar trei asigurători de credit comercial– Coface, Euler Hermes și Atradius – care au doar câteva mii de clienți mari în România, și reasigurătorii lor străini, în locul cărora contribuabilii români ar prelua obligațiile de despăgubire, scrie profit.ro.
Un lobby intens al celor trei societăți de asigurare a fost făcut în ultima perioadă la Guvern pentru ca și România să aplice schema de garantare pe care Germania și Danemarca și-au permis să le susțină în criza recentă.
Astăzi, Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), organizație a mediului de afaceri, are o nouă întâlnire la Guvern pentru a discuta cu liderii Executivului stadiul de pregătire a unei astfel de scheme, căreia Finanțele ar trebui să-i aloce ultimul miliard de lei rămas disponibil din plafonul total de garanții pe care statul îl poate aloca, pe lângă IMM Invest și Prima Casă.
Asigurătorii au insistat că garanțiile ar trebui acordate și pentru riscuri asumate de ei în trecut, pentru facturi emise de la începutul anului, nemulțumiți de o variantă în care Guvernul și-ar asuma doar pentru viitor astfel de obligații de despăgubire în locul lor, și acestea problematice pentru un buget ca al României.
Vor, de asemenea, un plafon de garantare mult mai mare, deoarece au o expunere de 20-25 miliarde de lei, nu doar 1 miliard, arătând că creditul comercial din țară depășește 300 miliarde lei, deși acesta e în mare parte neasigurat.
Schema ar urma să fie derulată prin Fondul Român de Contragarantare, o instituție cu activitate aproape inexistentă până acum. Statul ar deveni, în fapt, reasigurătorul celor trei societăți de asigurare, preluând obligația de a plăti 80% din despăgubiri către clienți în schimbul a 52% din prime, ce ar fi virate la buget.