Românii, tot mai afectați de SCUMPIRILE RECORD. Ce produs se află în TOPUL creșterii prețurilor

Românii, tot mai afectați de SCUMPIRILE RECORD. Ce produs se află în TOPUL creșterii prețurilor

Românii sunt sufocați în continuare de valul de scumpiri din ultima perioadă, chiar înainte de sărbătorile de iarnă. Inflația a ajuns la 16,8%, iar scumpiri majore s-au produs în special la zahăr, care e mai scump cu peste 60 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. În timp ce românii renunță la dulciurile de pe masa de Crăciun, cea mai mare companie producătoare de zahăr din țara noastră, deținută de austrieci, se bucură de profituri uriașe. 

Mulți români nu vor mai avea parte de Crăciun, de mirosul cozonacilor făcuți în casă. Dulciurile sărbătorilor de iarnă au ajuns un lux, după ce prețul unui kilogram de zahăr a explodat în ultimele luni.

Zahărul conduce topul scumpirilor, cu un procent de aproape 62%, spun datele oficiale, iar în acest context, mulți dintre cofetari se văd nevoiți să crească prețurile prăjiturilor sau să micsoreze gramajele acestora. 

Pe de altă parte, cofetarii și patiserii fac eforturi uriașe ca să nu majoreze prețurile, pentru că știu că românii nu-și mai permit să le cumpere produsele.

“N-am mărit prețurile. Tot același preț a rămas ca anii trecuți. În schimb, profitul a rămas foarte, foarte mic ca să putem face față cheltuielilor și toată lumea să aibă un cozonac, ceva dulce pe masă, în preajma sărbătorilor”, spune Marinela Adam, manager cofetar.

Și în timp ce noi strângem curea, una dintre cele mai mari companii austriece, Agrana, cea care deține fabricile de zahăr de la noi, înregistrează profituri uriașe. În anul 2021, aceasta a avut un profit de peste 19 milioane de lei. ANPC a amendat Agrana cu 50 de mii de lei pentru practici comerciale incorecte. În schimb, fabrica de zahăr de la Luduș, cea mai mare fabrică de zahăr din România, a fost lăsată în paragină și va fi salvată de către cultivatorii de sfeclă care vor să o cumpere. 

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate