România suspendă vaccinarea cu AstraZeneca din lotul retras şi din Italia

România suspendă vaccinarea cu AstraZeneca din lotul retras şi din Italia

Nouă țări europene au oprit vaccinarea cu serul produs de Astra Zeneca, din două loturi, după ce au fost semnalate probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți.

Lotul ABV2856, retras de Italia, este oprit de la vaccinare şi înlocuit cu doze din alt lot de la AstraZeneca şi în România, până când Agenţia Europeană a Medicamentului va finaliza ancheta cu aceste doze, a anunţat, joi seara, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţii privind Vaccinarea (CNCAV).

CNCAV a precizat că România nu a primit doze din celălalt lot, ABV 5300. Acesta a avut 1,6 milioane de doze de vaccin, distribuite în 17 ţări din Uniunea Europeană.

În ceea ce priveşte lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării, CNCAV precizează că România a recepţionat prima tranşă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 7 februarie.

Alte articole:   Ministrul Educaţiei anunţă măsuri speciale la examenul de titularizare, în contextul caniculei

Valeriu Gheorghiţă: Nu este nevoie de o conduită particulară pentru persoanele deja vaccinate cu doze din lotul 2856

Începând cu data de 15.02 au fost utilizate, în România, 77.049 de doze, din acest lot. Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, în total, la nivel European sunt 30 de cazuri de efecte adverse care au ridicat suspiciuni.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, afirmă că frecvenţa „evenimentelor trombotice” – apariţia de cheaguri de sânge – raportate centralizat la nivel european nu arată o incidenţă mai crescută decât se întâmplă în mod obişnuit în rândul populaţiei, notează News.ro

„Nu există în momentul de faţă un semn care să indice o legătură de cauzalitate între vaccinarea cu vaccinurile de la AstraZeneca şi aceste evenimente raportate la nivel european, acele 30 de cazuri de evenimente trombo-embolice, adică de apariţie de cheaguri de sânge. Sunt circa 30 de cazuri din aproximativ 5 milioane de persoane vaccinate la nivel european cu vaccinul de la AstraZeneca. Această frecvenţă este similară cu ceea ce se întâmplă în restul populaţiei generale nevaccinate, deci practic nu sunt semnale că există o incidenţă mai crescută a acestor evenimente faţă de populaţia nevaccinată. Ca atare, Agenţia Europeană a Medicamentului, după analiza tuturor datelor, a precizat că se recomandă continuare vaccinării cu acest tip de vaccin, ţinând cont de faptul că la acest moment beneficiile depăşesc categoric riscurile care sunt asociate”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, joi seară, la Digi 24.

Potrivit declarațiilor făcute de Valeriu Gheroghiță la Digi24, sunt 4.257 de doze rămase din lotul ABV2856. El a menţionat că aceste doze de vaccin AstraZeneca rămase neutilizate sunt păstrate în condiţii de respectare a lanţului de frig, iar în momentul în care va exista o concluzie a Agenţiei Europene a Medicamentului se va stabili ce se va întâmpla cu ele.

Alte articole:   „Cânt și rugăciune”, trei concerte în bisericile evanghelice din Rupea, Cârța și Saschiz

Vaccinarea cu AstraZeneca va continua în România, dar autoritățile au decis, joi seara, ca măsură de extremă precauție, scoaterea din centrele de vaccinare unde au fost distribuite a acelor doze rămase din lotul ABV2856, pentru care s-au semnalat probleme în Italia, și înlocuirea lor cu alte doze, din alte loturi primite de România, informează CNCAV.

Danemarca, Italia, Norvegia, Austria, Estonia, Luxemburg, Lituania, Letonia și Islanda sunt țările care au suspendat administrarea vaccinului produs de AstraZeneca.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate