România a primit ajutoare în valoare de 4,2 miliarde de euro, în 2022

România a primit ajutoare în valoare de 4,2 miliarde de euro, în 2022

În pofida unei reduceri semnificative a ajutoarelor de stat acordate în 2022 comparativ cu 2021, statele membre UE au continuat să îşi susţină companiile afectate de crizele provocate de pandemia de coronavirus şi războiul din Ucraina, arată datele publicate marţi de Comisia Europeană și citate de Agerpres. În cazul României, datele Executivului comunitar arată că totalul cheltuielilor cu ajutoarele de stat s-a cifrat la 4,2 miliarde de euro.

Conform acestor date, în 2022, statele membre au raportat ajutoare de stat cu o valoare de 228 miliarde de euro pentru toate obiectivele, inclusiv măsuri de criză care au avut legătură cu pandemia de coronavirus, războiul din Ucraina şi alte măsuri. Este echivalent cu 1,4% din PIB-ul UE în 2022, şi o reducere de 34,8% comparativ cu 2021, când ajutoarele de stat s-au cifrat la 349,7 miliarde de euro.

Alte articole:   Judeţul Covasna are cea mai mică rată de promovare din ţară la examenul teoretic pentru permisul de conducere

Datele mai arată că 33,6% din sprijinul total (76,65 miliarde de euro) a ajutat companiile afectate de pandemia de coronavirus să rămână viabile, în timp ce 17% (39,33 miliard de euro) corespunde cu măsurile adoptate pentru a contracara efectele negative ale invaziei ruseşti din Ucraina.

În cazul României, datele Executivului comunitar arată că totalul cheltuielilor cu ajutoarele de stat s-a cifrat la 4,2 miliarde de euro, iar primele cinci măsuri de ajutoare de stat au absorbit 55,9% din cheltuielile totale, adică 2,3 miliarde de euro. Valoarea ajutoarelor co-finanţate cu fonduri de la UE în România a corespuns cu 353 milioane de euro (8,4% din cheltuielile totale) şi au fost concentrate în principal pe dezvoltarea regională (48,2%).

Alte articole:   Maria Grecea, la Culisele Zilei cu Sebastian Dan

Când vine vorba de tipul de instrumente de ajutoare de stat, România a folosit în principal granturile directe (1,7 miliarde de euro, sau 40% din totalul ajutoarelor de stat), urmate de garanţii (969,8 milioane de euro, sau 23,1%) şi altele (736,6 milioane de euro, sau 17,6%).

De asemenea, în 2022, cheltuielile care au avut legătură cu pandemia de coronavirus în România s-au cifrat la 1,7 miliarde de euro, 41,7% din totalul ajutoarelor de stat, faţă de o medie de 33,6% la nivelul UE. În ceea ce priveşte cheltuielile pentru a contracara efectele negative ale invaziei ruseşti din Ucraina, cheltuielile României s-au ridicat la 182,3 milioane de euro, sau 4,4% din ajutoarele de stat, comparativ cu 17,2% la nivelul UE.

Alte articole:   Cum va fi vremea în weekend, în România. Când se opresc ploile și câte grade sunt așteptate în termometre

Sursa: economedia.ro

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate