România are, în prezent, peste 40.000 de orfani. În Brașov sunt eligibili pentru adopție 44 de copii

România are, în prezent, peste 40.000 de orfani. În Brașov sunt eligibili pentru adopție 44 de copii

România avea, în 30 iunie 2023, 40.066 de orfani, potrivit datelor Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

În Brașov sunt eligibili pentru adopție 44 de copii, conform informațiilor de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov.

În evidența Biroului Adopții al DGASPC Brașov sunt 22 de familii care se află în termenul de 6 luni de la eliberarea atestatului și care intră pe lista copiilor eligibili pentru adopție din județul Brașov, acestea fiind ierarhizate în funcție de criteriile de potrivire și de  vechimea atestatului.

Potrivit DGASPC, în 2023 au fost adoptați, în județul Brașov, 49 de copii

Tot în 2023, 6 copii au fost abandonați, în maternitate, imediat după naștere și au fost preluați de DGASPC.

În acest moment sunt: 160 de copii cu măsură de protecție plasament la asistent maternal profesionist, 273 de copii cu măsură de protecție plasament familial, 38 de copii în serviciile sociale private și 214 copii în serviciile sociale ale DGASPC Brașov.

În sistemul de protecție al DGASPC Brașov au fost preluați, pe tot parcusul anului 2023, 74 de copii, cu măsură de protecție fie într-un serviciu social, fie la un asistent maternal profesionist, fie în plasament familial. Pentru 5 dintre ei s-a deschis procedura de adopție, conform prevederilor legale.

La nivelul DGASPC Brașov sunt 22 de asistenți sociali și 94 de asistenți maternali profesioniști

În cursul anului 2023 s-au derulat 429 de potriviri între familiile din Brașov și copiii eligibili pentru adopție la nivel național astfel:

  • -278 de potriviri inițiale respinse deoarece familiile nu erau compatibile la nivel teoretic cu nevoile copiilor precizate în fișa sintetică.
  • -102 potriviri practice respinse deoarece familiile au refuzat continuarea procedurii fie după informarea cu privire la caracteristicile copiilor pentru care au fost selectați / au fost blocați pe profilul public fie după vizitarea acestora.
  • -49 de potriviri care s-au finalizat cu încuviințarea adopției, au transmis reprezentanții DGASPC Brașov.

Dintre cei 40.066 de orfani din țară, 8.725 sunt copii aflați în centre de plasament, case de tip familial, apartamente, centre de primire în regim de urgență, centre maternale sau alte servicii de tip rezidențial destinate copiilor.

2.251 de copii se aflau, în iunie anul, trecut în servicii de tip rezidențial private

La asistenți maternali erau 16.071 de orfani, iar 13.019 de tineri se aflau în grija rudelor de până la gradul IV sau la alte persoane sau familii.

Potrivit datelor existente în Registrul Național pentru Adopții, la sfârșitul lunii iunie 2023, erau 6.912 de copii adoptabili dintre care:

  • 1.699 de copii adoptabili exclusiv pe procedura adopției naționale
  • 5.213 copii adoptabili atât pe procedura adopției naționale cât și pe procedura adopției internaționale

La sfârșitul lunii iunie 2023, erau, la nivel național, 2.799 de familii atestate ca apte să adopte.

În 2022, au fost adoptați 1.557 de copii, dintre care 1.541 de copii au fost adoptați pe procedura adopției naționale și 16 copii au fost adoptați pe procedura adopției internaționale.

Potrivit Registrului Național pentru Adopții, în 2023, au fost înregistrate 907 sentințe definitive de adopție, dintre acestea, 897 sunt pentru copii care au fost adoptați pe procedura adopției naționale, 10 pentru copii care au fost adoptați pe procedura adopției internaționale.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

 

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate