Un scandal monstru stă să izbucnească în România, din cauza firmelor care angajează forță de muncă în țară și o închiriază firmelor din Italia.
Este vorba despre plata salariului minim în țară la nivelul celui din Italia. Însă, sub pretextul că nu există comunicat oficial un salariu minim, angajatorii plătesc celor trimiși la muncă în Italia salariul minim din România. Această situație ne-a fost confirmată de doi șoferi de TIR, care ne-au solicitat să rămână anonimi, pentru a nu avea probleme cu locul de muncă.
Conform prevederilor Codului Muncii, intrat în vigoare în acest an, la art. 92. alin. 3, se precizează: „Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care îl primește salariatul utilizatorului, care prestează aceeași muncă sau una similară cu cea a salariatului temporar”, iar la alin. 4 se stipulează: „În măsira în care utilizatorul nu are anagajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luându-se în considerare salariul unei persoane angajate cu contract individual de muncă și care prestează aceeași muncă sau una similară, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de mncă aplicabil la nivelul utilizatorului”.
Situația este cu atât mai gravă cu cât sunt mii de persoane angajate în Italia nu doar în domeniul transportatorilor, ci și în construcții sau îngijitori la domiciliu.
Cele două persoane care ne-au contactat pe aceată problemă ne-au spus că au consultat un avocat din Italia, care le-a spus că trebuie sesizate autoritățile din România, în speță Inspectoratul de Muncă, pentru a obliga firmele angajatoare să inte în legalitate, pentru că există o sumă minimă care trebuie plătită angajațialor în Italia, în speță zilierilor. Mai mult, iată un act oficial care prezintă aceste informații, de pe site-ul Casei de Pensii din Italia – CLICK AICI! Cu alte cuvinte, un angajat ar trebui să aibă puțin peste o mie de euro în țară salariul pe cartea de muncă, pentru care să se plătească și taxele aferente la bugetul asigurărilor sociale și de sănătate!
Contactată de noi, purtătorul de cuvânt al ITM Brașov, Daniela Pascu, a precizat că nu există reclamații pe această temă, iar anul controale la firmele care angajează forță de muncă pentru a o plasa în străinătate s-au făcut anul trecut, înainte de a intra în vigoare noile prevederi din Codul Muncii.