Rezolvă noua lege unitară a salarizării discrepanțele veniturilor bugetarilor?

Rezolvă noua lege unitară a salarizării discrepanțele veniturilor bugetarilor?

Noul Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că legea unitară a salarizării va fi gata până în luna iunie a acestui an. Ministrul a precizat că nu va lucra pe legea tehnocraților, ci pe cea făcuta de Rovana Plumb.

„Legea salarizarii unitare va fi discutată cu partenerii sociali. Avem 32 de miliarde de lei prinse în următorii trei ani pentru creşterile de salarii, începând din februarie. După ce terminam cu bugetul de stat, pentru că asta e prioritatea zero pentru noi, vom intra în discuţii cu partenerii. Termenul dat e trimestrul al doilea, deci pânăîn iunie suntem obligaţi să avem legea dată în Parlament. Nu avem de ce s-o amânăm, pornim de pe legea Rovanei Plumb, și aceea trebuie un pic periată, dar nu vom merge pe legea tehnocraților. Acolo e o creștere de 19,5 miliarde de lei, noi am prognozat 32 de miliarde de lei”, a declarat ministrul Lia Olguța Vasilescu.

Iată ce spun parlamentarii brașoveni care au răspuns la întrebarea noastră:

Roxana Mînzatu

Roxana Mînzatu

Roxana Mînzatu, deputat PSD:Schimbările legislative ale celor de 27 de ani de la Revoluţie au afectat şi modul în care s-a decis salarizarea personalului activ în câmpul muncii. Aşa au apărut până la urmă inechităţi care, normal, nemulţumesc foarte multă lume.  În plus, nivelul salariului este în continuare unul scăzut, şi nu reuşeşte să asigure un nivel decent de trai, decât unei părţi infime a angajaţilor din sistemul public. Varianta conturată de fostul ministru Rovana Plumb are claritatea aşteptată. Este, prin urmare, de neînţeles de ce guvernul tehnocrat, care susţinea că aceasta îi şi e prioritatea, a ales să formuleze un alt proiect de salarizare unitară, care era mult departe de a fi perfect. Pleca, printre altele, de la temerea că viitoarele creşteri salariale aveau să se transmită spre creşterea importurilor, prin consum. Guvernul PSD va propune creșterea bugetului alocat plății salariaților din sistemul public cu 32 mld lei (56%), dar și stabilirea unei grile de salarizare similară celor din țări precum Franța, Germania, sau Marea Britanie. Dacă e să facem câteva comparaţii, din informaţiile care fuseseră publicate, tehnocraţii propuneau ca un profesor din învăţământul preuniversitar să fie retribuit, în medie, cu 3597 lei. În proiectul PSD, retribuirea ar urma să plece de la 2948 şi să ajungă la 6167 lei. Media acestor sume este de 4557 lei. În varianta de anul trecut, un medic primar urma să câştige între 5.148 lei și 6.410 lei, iar în forma dorită de PSD, între 5.636 lei şi 7.018 lei. Dacă vechea variantă prevedea bonificaţii în funcţie de performanţă acordate în doar educaţie şi sănătate, în varianta pe care vom discuta în acest an, va fi prevăzută acordarea de bonificații în cuantum de 5% din totalul cheltuielilor de personal de către fiecare ordonator principal de credite. Nu se va acorda mai mult de un salariu pe lună pentru acei funcționari publici cu performanțe bine cuantificate, conform unor indicatori stabiliți și aprobați de către conducerea instituției publice, dar şi sindicatelor de acolo. Sunt şi alte chestiuni prevăzute în programul de guvernare în legătură cu acest proiect, care, clar, vin să rezolve problema oamenilor care desfăşurau muncă normată în acelaşi fel, dar plătită diferit, în funcţie de instituţie sau minister”. 

Gabriel Andronache

Gabriel Andronache

Gabriel Andronache, deputat PNL: „PNL a susținut mereu necesitatea implementării unei legi unitare a salarizării în sistemul autorităților publice. Proiectul susținut de noi este cel elaborat în luna Decembrie 2016 de Guvernul Cioloș, in cadrul căruia diferența între cel mai mic și cel mai mare salariu din sistemul public urmează să fie de 1 la 13. Acest proiect este cel care, în opinia noastră, soluționează discrepanțele din sistem”.

 

 

Mihai Mohaci

Mihai Mohaci, deputat PSD: „Este un proiect aşteptat de toţi funcţionarii publici, pentru că de mulţi ani sunt discrepanţe de venituri între instituţii, în condiţiile în care se munceşte. Este foarte bine că se reia proiectul, din forma iniţiată de Rovana Plumb, cu anumite amendamente aduse de partenerii sociali şi de reprezentanţii ministerelor. Sigur, într-un termen de trei ani, salariile vor ajunge la nivelul din grilă. La unii salariile vor creşte spectaculos, la alţii creşterea va fi mai mică. Şi asta din cauza inegalităţii veniturilor  din cadrul administraţiei publice. O lege necesară, aşteptată,  care în luna iunie va ajunge la Parlament pentru aprobare, aşa cum am promis în programul de guvernare al PSD. Va fi o creştere de 32 de miliarde de lei a fondului de salarii în următorii trei ani. De menţionat că în proiectul de lege al tehnocraţilor era prevăzută o creştere de doar 19,5 miliarde de lei”.  

Marius Dunca

Marius Dunca, senator PSD, Ministrul Tineretului şi Sportului: „Legea salarizării unitare trebuie să elimine discrepanțele dintre veniturile bugetarilor în așa fel încât să avem un sistem eficient în care să primeze profesionalismul și eficiența. PSD continuă să pună în aplicare programul de guvernare pe care românii l-au girat la urne. Legea salarizării unitare este un element esenţial al programului, pentru că va asigura echitate în procesul de salarizare a bugetarilor. De asemenea, legea va presupune o serie de măriri salariale care, sperăm noi, va duce la limitarea migraţiei profesioniştilor din sistemul bugetar şi la atragerea de forţă de muncă înalt calificată în sistem. Se poartă discuţii cu toţi partenerii sociali şi cu toate ministerele din guvern pentru a se asigura că Legea salarizării unitare se bucură de un consens larg şi contribuie efectiv la rezolvarea unor erori evidente din sistemul bugetar”.

Declarațiile au fos publicate în ordinea cronologică în care le-am primit. Paramentarii ALDE și UDMR nu au răspuns la acest subiect.
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate