Un frappé într-o zi caniculară poate fi, simplu, ceva de băut, dar poate fi și pe post de gustare, dacă îi adăugăm o porție de fructe. Dacă îi adăugăm, de exemplu, și o lingură de semințe de chia, avem și proteine, și iată cina!
Diferența între un shake și un frappé: la shake se folosește lapte, nu neapărat rece; pentru un frappé avem nevoie de gheață sau, și mai interesant, înghețată. O explică și etimologia cuvântului, de origine franceză: frappé par la gelée, lovit de gheață.
Pentru un frappé revigorant în miez de vară se folosesc în mod tradițional cafea, cacao sau siropuri din migdale, fistic, ciocolată, caramel. Există și varianta cafea expresso fierbinte în care se scufundă înghețată rece. Dar o tendință mai nouă și mai sănătoasă este de a folosi fructe coapte și de consistență moale și a elimina zahărul.
Dintre cele care se pretează cel mai bine sunt bananele, căpșunile, pepenele galben și roșu.
Ingrediente pentru 2 porții de frappé de banane
2 banane bine coapte
50 g gheață sau 50 g înghețată de vanilie sau de ciocolată (eventual, în loc de cină)
100 ml lapte rece
opțional, scorțișoară
Procedeu
Folosind un blender, se așează în el întâi cuburile de gheață sau înghețata, sau ambele.
Se adaugă peste ele laptele rece.
Se acționează blenderul până obținem o compoziție densă, cremoasă.
Se adaugă și bananele, eventual un praf de scorțișoară. Se încorporează și bananele, până avem o consistență uniformă.
E gata, se servește imediat. Dacă vrem ca banana să nu oxideze imediat, adăugăm și o linguriță de suc de lămâie.
Dat fiind că banana e deja dulce, ar fi preferabil să nu folosim îndulcitori. Dar nu sunt deloc incompatibili – pentru cine preferă un plus de dulce e preferabil un îndulcitor natural, miere sau pastă de curmale. Asta, dacă nu am folosit deja înghețată în frappé-ul de banane.
sursa foto: freepik.com
Sursa: g4food.ro
Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!