
S-a născut în 30 iulie 1954 la Reșița. Pictura a început-o în copilărie, având șansa de a învăța de la unchiul acesteia, Falusi Zoltan, pictor de biserici. Prima expoziție personală a avut-o la vârsta de 7 ani. Așa cum se întâmplă mai mereu în viață, s-a îndepărtat de această pasiune din copilărie, până când a început să picteze lemnul. S-a îndrăgostit de pictura pe lemn și de atunci nu a mai renunțat la această pasiune.
Tehnica de pictură pe lemn a dobândit-o la Școala Populară de Artă din Brașov. A absolvit secția Pictură Decorativă cu nota 10 la examenul de diplomă.
Membru al Asociației Creatorilor Populari din România și al Asociației Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană din Brașov, a participat la nenumărate târguri și expoziții în țară și în străinătate, la licitații de artă organizate în scopuri caritabile și licitații online.

Locuiește în Prejmer, într-o casă veche săsească, construită în 1777, casă pe care, alături de o echipă de specialiști, între anii 2006 și 2009, a restaurat-o și a inclus-o în patrimoniu UNESCO, fiind astfel și cel mai mare proiect de restaurare pe care l-a realizat.
Lucrează în tehnica veche ce rezistă sute de ani și nu lasă lucrările să se degradeze în timp.
Are numeroase lucrări în colecții particulare din țară și străinătate: Canada, Australia, Noua Zeelandă, Germania, Anglia, Irlanda, Spania, Italia, Grecia, Olanda, Belgia, Danemarca, Franța, S.U.A., Ungaria, Suedia.
Organizează cursuri de pictură decorativă, pentru că simte că este păcat să se piardă tehnica veche a picturii pe lemn.
Toate lucrările sunt executate pe lemn vechi, de bună calitate, și cu motive tradiționale din Transilvania, Balcani sau vechi motive medievale.
Despre lucrările ei, artista ne spune:
„Obiectele de mobilier sunt majoritatea restaurate (mai prind câte o piesă veche săsească sau secuiască cu pictură deteriorată) sau câte o piesă veche cu pictură complet distrusă sau chiar nepictată. În cazul restaurărilor, respect pe cât posibil elementele decorative existente la origine, chiar și crăpăturile și mici părți lipsă din lemn, acolo unde aceste mici defecte nu deranjează, ba dimpotrivă dau farmec și notă de autenticitate piesei. În cazul pieselor vechi, cu pictură complet distrusă sau nepictate, le pictez cu motive de pe mobilier vechi sau, ceea ce îmi place și mai mult, cu motive vechi, din ornamentica Evului Mediu sau altor epoci mai târzii. Icoanele sunt de asemenea pictate pe lemn vechi (ce nu mai lucrează în timp), luându-se ca model icoane celebre din secolele XII-XVIII”.
Toate lucrările sunt pictate manual și patinate, amintind astfel de piesele vechi, autentice.
Sursa text: Asociatia Creatorilor de Arta Traditionala si Contemporana Brasov
Sursa foto: fb. Stela Onut
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!