Regina ciorbelor pescărești, Storceagul, la Brașov

Regina ciorbelor pescărești, Storceagul, la Brașov

restaurant-pescaresc-brasov-taverna-pescarului-storceag-1Storceagul a fost denumit, pentru gustul de excepție, „Regina ciorbelor pescărești”. Gurmanzii, și nu numai, știu că în Delta Dunării  se prepară peste 20 de tipuri de ciorbe, borşuri și supe de peşte, caracteristice diferitelor comunităţi și zone din Deltă și după tipurile de peşte folosite la prepararea lor.

Toți amatorii de preparate din pește recunosc că, de departe, storceagul este cel mai bun dintre ele.

La origine, acesta este de o combinație între ciorbă și supă, care se face din mai multe specii de pește, profund influenţată de  gastronomia ucraineană.

Zona caracteristică pentru această ciorbă-supă este localitatea Sfantu Gheorghe, unde traieşte o comunitatea ucraineană din Delta Dunarii. În timp, reţeta s-a răspândit în toate comunităţile din Deltă, dependente de resursa pescărească a sturionilor (mai ales în Sulina).

Din fericire, brașovenii nu trebuie să meargă în Deltă pentru a se delecta cu o astfel de delicatesă. Pe strada Oașului nr. 1 există „Taverna Pescarului”, restaurant cu specific pescăresc. Toate preparatele de la Taverna Pescarului sunt exclusiv din pește sau fructe de mare. Pentru rezervări puteți suna la telefon: 0726.138.683.

Restaurantul Taverna Pescarului a fost deschis pentru a aduce iubitorilor de pește din Brașov mâncăruri făcute ca în zonele cu vechime în pescărie. Borșurile, plachiile, saramurile sunt făcute după rețete tradiționale ale lipovenilor din Delta Dunării sau ale pescarilor din alte zone ale lumii.

Alte articole:   O școală a găsit formula succesului: două luni fără social media în perioada examenelor

„Folosim pește de cea mai bună calitate. Aducem pește de la Dunăre sau chiar pește de mare, pentru că ne străduim să punem în farfurii produse care să satisfacă și cele mai exigente gusturi. Avem o serie de specialități ale casei cu care ne mândrim și care sunt pregătite cu atenție chiar de mine”, ne spune Sorin Chircan, patronul și meșterul care prepară aceste bunătățuri, un om cu o mare pasiune și cu foarte mulți ani de experiență în bucătăria pescărească.

„E un amestec de bucătărie ucraineană şi românească, o reţetă un pic pestriţă — şi continentală şi pescărească totodată — dar lejeră. Se poate face şi cu şalău, şi cu ştiueă, şi cu somon sau alt peşte alb de mare (nu merge însă, zic eu, cu somn sau crap, care-s graşi şi întorc gustul). Tăria nu se leagă cu ciorba uşoară ci un vinuţ mic şi poznaş, un Sauvignon adolescent de pe dealurile Tulcei, alb la piele şi mai mult decât fraged, infantil, Se poate bea si un vin usor sampanizat roze, specific zonei deltei, produs pe Grindurile Letea si Caraorman”, scria regretatul Radu Anton Roman despre storceag.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate

De top în Brașov