
Orice persoană ce are înmatriculată sau vrea să înmatriculeze în România o mașină e obligată de legislația în vigoare să aibă o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).
Potrivit Codului rutier (OUG 195/2002), vehiculele înmatriculate sau înregistrate (cu excepția celor cu tracțiune animală) care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare RCA în caz de pagube produse altora prin accidente de circulație, scrie avocet.net.
Polița RCA acoperă eventualele pagube produse cu mașina altor persoane prin accidente de circulație. În cazul în care nu dețin o astfel de poliță, șoferii nu doar că sunt amendați, dar rămân și fără certificatul de înmatriculare a mașinii.
În 2021regulile s-au schimbat, astfel încât asiguraţii pot obţine mai mulţi bani de la fondul de garantare în caz de insolvenţă a firmei de asigurări.
Tot anul trecut, a fost introdusă o nouă regulă şi anume că orice maşină trebuie să aibă asigurare RCA, indiferent dacă e funcţională sau nu, atât timp cât nu a fost radiată din circulaţie.
Chiar dacă era anunțată la începutul lui 2021, apariția polițelor RCA cu decontare directă obligatorie n-a avut loc până acum.
Calculator de preţuri pentru RCA în 2022
Şoferii interesaţi de o asigurare RCA în anul 2022 trebuie să ştie că firma de asigurări City Insurance a intrat în insolvenţă, în timp ce Uniqa Asigurări a decis să iasă voluntar de pe piaţa din România.
Drept urmare, cei interesaţi îşi pot face acum asigurarea RCA la următoarele companii:
Prețul unei polițe RCA este diferit de la un asigurător la altul. Toți asigurătorii ce activează pe piața RCA au calculatoare de prețuri prin care pot fi stabilite, cel puțin de principiu, costurile implicate de cumpărarea unei astfel de polițe. Calculatorul de preț al fiecărui asigurător în parte sau mai multe informații despre tarifele practicate pot fi accesate prin link-urile din lista de mai sus.
Astfel, avocatnet.ro a calculat prețul RCA pentru o persoană în vârstă de 40 de ani, care are o mașină cu o capacitate cilindrică între 1.801 și 2.000 și vrea să încheie o poliță RCA la Generali trebuie să plătească aproximativ 2.500 de lei, potrivit tarifelor publicate de asigurător. La aceeași capacitate cilindrică, un șofer de până la 30 de ani va trebui să plătească peste 3.600 de lei.
Pentru vehiculele înmatriculate ori înregistrate în România, poliţa RCA se poate încheia pe o perioadă cuprinsă între 1 lună și 12 luni, ori multiplu de o lună.
Conform legislației în vigoare, lipsa poliţei RCA constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei şi cu reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării. Constatarea şi aplicarea acestora se fac de către personalul poliţiei.
Şoferii care vor să afle dacă un vehicul deţine o poliţă de asigurare RCA valabilă poate verifica acest lucru pe site-ul Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România. Pe de altă parte, din 2020, asigurarea RCA poate fi dovedită, la controlul rutier, și prin prezentarea ei pe telefon.
Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!