RAR: Deficiențe majore la aproape 46% dintre mașinile verificate în trafic

RAR: Deficiențe majore la aproape 46% dintre mașinile verificate în trafic

Aproape jumătate din cele peste 37.500 de maşini verificate în trafic de RAR, aveau deficienţe tehnice majore şi periculoase.

Inspectorii Registrului Auto Român (RAR) au controlat în trafic, din punct de vedere tehnic, în primele şase luni ale acestui an, 37.573 de vehicule, la nivelul întregii ţări. 45,73% dintre acestea aveau deficienţe tehnice majore şi/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni, cele mai multe neconformităţi au fost constatate la:

  • instalaţia electrică de iluminare-semnalizare (28,09%)
  • emisiile poluante (24,32%)
  • punţi, jante, anvelope şi suspensie (13,51%)
  • parbriz, geamuri laterale, lunetă (13,01%).

De asemenea, neconformităţi la sistemul de frânare au fost depistate la 5,50% dintre vehiculele controlate şi în 1,71% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie.

Alte articole:   DigCompRo: Sute de mii de români vor dobândi competențe digitale de bază

În plus, în urma măsurătorilor efectuate, s-a constatat depăşirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 1.589 de autovehicule.

Echipele de control ale RAR au identificat în trafic şi vehicule cu defecţiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi şi fuzete, în cazul a 2.500 de vehicule fiind decis faptul că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Mai mult, aproximativ 2,9% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecţia tehnică periodică (ITP) fals, expirat sau anulat.

Aproape 13.000 de sancţiuni, în 6 luni

Pe parcursul primelor şase luni ale anului 2022, au fost aplicate, la nivel naţional, 12.869 de sancţiuni, au fost retrase 10.829 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 121 de vehicule şi 181 ITP-uri au fost anulate.

Alte articole:   O fată de 10 ani din Caraș-Severin, în stare gravă după ce mama sa a spălat-o cu o soluție pentru animale

Reprezentanţii RAR precizează că rezultatele controalelor desfăşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliţia Rutieră opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni.

Situația în Brașov

În județul Brașov au fost verificate, în perioada menționată, 1.074 de vehicule. Dintre acestea, 44,32% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 80 (7,45%) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 4,24% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 1,12% aveau probleme legate de identificare și 2,61% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în această regiune au fost aplicate 474 de amenzi contravenționale și au fost retrase 444 de certificate de înmatriculare.

Alte articole:   Salariul minim va crește la 3.700 de lei brut, de la 1 iulie

În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară.

Atragem atenția că rezultatele controalelor desfășurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

Foto: arhiva/economica.net

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate