Rampa de gunoi Timiș – Triaj va fi închisă în 2024

Rampa de gunoi Timiș – Triaj va fi închisă în 2024

Primăria Brașov a transmis spre publicare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (etapă premergătoare publicării în Sistemul electronic pentru licitațiile cu valoare mare) procedura de achiziție privind ,,Închiderea definitivă a Depozitului de deșeuri nepericuloase Timiș – Triaj și înființare spațiu verde pentru Zona Agrement”  – Faza Proiect Tehnic și Execuție. Valoarea estimată a lucrărilor de proiectare și execuție este de aproape 27 de milioane de lei, fonduri din bugetul local.

Depozitul de deșeuri industriale nepericuloase Timiș-Triaj a început să funcționeze la sfârșitul anilor 1940. De-a lungul timpului s-au depozitat aici deșeuri industriale nepericuloase (nisip de turnătorie, zgură de oțelărie etc.), precum și deșeuri metalice și nemetalice (care în mare parte au fost recuperate de Energo Tech, în perioada 2002-2012). În partea de sud a amplasamentului, pe o suprafață de cca. 25.500 mp, este depozitat pământ, adus cel mai probabil de operator după sistarea definitivă a depozitării în scopul utilizării lui ca strat de acoperire. Activitatea de depozitare a încetat în anul 1992.

Suprafața ocupată efectiv cu deșeuri industriale nepericuloase măsoară cca. 148.000 mp. Volumul de deșeuri depozitate este de cca. 2.219.000 m.c., înălțimea actuală a coloanei de deșeuri fiind de maximum 40 m.

Alte articole:   Program Sântilia Săcele 2024

În prezent, pe depozitul care a fost acoperit cu un strat de pământ cu grosimea de cca. 15 cm, s-a instalat vegetație spontană inclusiv arbori de talie mică. Taluzurile, care au înclinare de 1:1,5 – 1:2, sunt stabile ca efect al instalării vegetației dar și datorită caracteristicilor geotehnice ale materialului depozitat. Nu s-au înregistrat tasări diferențiate pe suprafața depozitului, ceea ce indică stabilizarea corpului depozitului.

Destinația stabilită prin PUG Brașov este: subzona pădurilor și plantațiilor de protecție sanitară (parțial V8) și subzona spațiilor verzi pentru protecția cursurilor de apă (parțial V4).

Având în vedere că închiderea rampei presupune o serie de lucrări care necesită foarte mult timp și niște costuri foarte mari – de exemplu relocarea unui volum important de deșeuri (cca. 850.000 mc), care ar trebui transportate la rampa ecologică de la Fineco,  municipalitatea a luat decizia de a închide această rampă printr-o procedură simplificată, la baza căreia stă un bilanț de mediu conform căruia, în prezent, depozitul de deșeuri industriale nepericuloase Timiș-Triaj nu afectează calitatea factorilor de mediu, deșeurile depozitate având caracteristici/levigabilitate similară deșeurilor inerte.

Alte articole:   Descoperă arta culinara italiana în inima istorică a Brașovului, cu chef Emilio Ferrari!

În aceste condiții, durata estimată a lucrărilor – atât cele de închidere, cât și cele de amenajare zonă verde – este de 12 luni, la care se adaugă proiectarea.

Lucrări propuse pentru închiderea definitivă a acestui depozit:

 • – relocarea deșeurilor în corpul depozitului: aprox. 700.000 mc;
 • – terasamente (retaluzare deșeuri) + bermă la 10 m: aprox. 101.000 mc;
 • – strat de acoperire cu pământ ușor coeziv (minim 0,50 m) și pământ vegetal (min. 0,15m), inclusiv protecție antierozională – aprox. 108.000 mp;
 • – canale înierbate pentru colectarea apelor pluviale – aprox. 4.800 ml;
 • – bazin retenție apă pluvială – 1 bucată de 600 m.c.;
 • – drumuri acces/tehnologice, inclusiv berme – aprox. 4.800 ml;
 • – împrejmuire – aprox. 1.535 ml;
 • – structuri de sprijin– aprox. 1.500 mc;
 • – foraje de monitorizare calitate și nivel apă freatică – 3 bucăți/ 95 m;
 • – repere monitorizare tasări – 42 bucăți și borne monitorizare tasări – 5 bucăți;
 • – lucrări de recultivare a suprafeței depozitului – aprox. 106.500 mp;
 • – plantație de protecție – aprox. 82.300 mp.
 • În cazul amenajării spațiului verde se vor folosi ierburi perene, se vor însămânța taluzurile și calota. În cazul arbuștilor, se recomandă plantarea de arbuști (de exemplu ienupăr sau alți arbuști care să îndeplinească cerința de protecție antierozională și să aibă și rol peisagistic) cu densitatea de minim 1 buc/ 5 mp. În acest sens sunt de preferat specii verzi tot timpul anului și care să fie rezistente la secetă.
Alte articole:   Nicolae Ciucă a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale. Preşedintele PNL promite că "va munci pentru poporul român"

Încă din 2020 Primăria Brașov avea certitudinea că rampa de gunoi era inertă.

https://newsbv.ro/2020/04/29/parc-de-agrement-de-22-de-hectare-pe-fosta-rampa-de-deseuri-din-timis-triaj/

Abia în februarie 2022 Primăria a anunțat că rampa va fi închisă prin procedură simplificată.

https://newsbv.ro/2022/02/03/depozitul-de-deseuri-industriale-timis-triaj-inchis-prin-procedura-simplificata/

Valoarea estimată a acestui contract este de 26.989.161 de lei, modalitatea de atribuire fiind cel mai bun raport calitate-preţ, în care propunerea financiară reprezintă 50 de puncte, propunerea tehnică, inclusiv durata de execuție, este de 35de puncte, iar experiența specialiștilor implicați în proiect este de 15 puncte.

Termenul limită pentru primirea ofertelor este 10 ianuarie 2023.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate