Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, sâmbătă, că la nivelul instituţiei pe care o conduce a fost înfiinţat un grup de specialişti din toate domeniile care se ocupă de elaborarea unei strategii care să corecteze imperfecţiunile planului actual ce vizează pacienţii oncologici.
„Grupul de lucru extins al Ministerului Sănătăţii, format din 20 de specialişti din toate domeniile, care se ocupă de pacienţii oncologici, a elaborat un material ce se poate constitui o bună bază de discuţie care poate contribui la corectarea imperfecţiunilor Planului actual de control al cancerului şi găsirea unor soluţii acceptabile pentru toţi pacienţii. Noi aşa suntem învăţaţi să nu lăsăm pe nimeni în urmă. Cred că aşa este şi moral şi corect, să acordăm aceeaşi atenţie şi tratament tuturor categoriilor de pacienţi oncologici”, a afirmat Rafila.
Declaraţia a fost făcută jurnaliştilor cu ocazia participării la o conferinţă organizată de Asociaţia de pacienţi cu melanom, intitulată „Inovaţia în Melanom 2023 – Împreună putem salva vieţi”.
„Melanomul malign este una din patologiile importante oncologice. E şi un semnal pentru că au fost foarte multe discuţii legate de implementarea Planului naţional de combatere şi de control al cancerului. El reprezintă o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii. Prezenţa noastră aici este legată de necesitatea introducerii tuturor pacienţilor oncologici în acest plan de combatere a cancerului. Din nefericire, forma aflată în vigoare exclude categorii importante de pacienţi, mă refer la pacienţii cu melanom malign, la cei cu cancer gastric, o altă patologie importantă. Ne dorim să avem un tratament nediscriminatoriu, circuite bine definite, acces la medicaţie, acces la terapie personalizată, acces la radioterapie de înalt nivel, cum este serotaxia, pentru toţi pacienţii oncologici”, a explicat ministrul Sănătăţii.