Raed Arafat: Pompierii pot ajuta populaţia cu apă menajeră, dar nu cu apă potabilă 

Raed Arafat: Pompierii pot ajuta populaţia cu apă menajeră, dar nu cu apă potabilă 

Raed Arafat spune că pompierii pot ajuta populaţia cu apă menajeră, dar nu cu apă potabilă. El a făcut anunțul în cadrul ședinței a CNSU pe tema gestionării efectelor secetei. 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat miercuri că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) poate ajuta populaţia afectată de secetă, prin livrarea de apă menajeră cu cisternele, însă nu şi apă potabilă.

„Pentru problema cu apa şi cu raţionalizarea apei sau cu lipsa apei în unele localităţi, vom asigura sprijinul la nevoie de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă pentru apă menajeră, dar nu pentru apă potabilă. Apa potabilă dacă va fi nevoie poate fi asigurată sub formă de apă îmbuteliată de către autorităţi şi, dacă este nevoie, se poate apela inclusiv la hotărâri ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Încă nu am ajuns la această situaţie să fie nevoie de aşa ceva, dar suntem atenţi la acest aspect şi, dacă este vorba de lipsa de apă menajeră, putem sprijini, am mai făcut acest lucru. Pentru apă potabilă va trebui să apelăm la alte resurse, inclusiv la rezervele de stat, pentru asigurarea unor cantităţi în localităţile care necesită aşa ceva”, a spus Arafat, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres

El a explicat că au mai fost situaţii în trecut când pompierii au ajutat populaţia prin distribuirea de apă, transportată cu cisternele, o parte fiind luate din mediul privat. 

„Aici ne uităm nu numai la oameni, ci şi la animale. Acum un an sau doi, în unele zone, pompierii au asigurat apă pentru animalele care nu mai aveau apă”, a precizat Arafat. 

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, înfiinţarea unei celule de criză la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi de Conducere a Intervenţiei din cadrul DSU. Aceasta este destinată monitorizării efectelor temperaturilor ridicate. 

Alte articole:   VIDEO Echipa „BlueStreamline” a Universităţii Transilvania lansează astăzi Monopostul BS24 cu care va participa la competiţii internaţionale

Potrivit premierului va exista o platformă de informare cu aceste date şi informaţii şi elementele de prognoză. Asta, pentru a avea toate măsurile de prevenire luate şi echipamentele operative pentru a putea interveni. 

CNSU a stabilit un set de măsuri generale aplicabile în perioade caniculare persoanelor și instituțiilor care pot fi consultate AICI

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate