PSD Sânpetru cere Primăriei transparență și o dezbatere publică pe tema colectării gunoaielor din comună

PSD Sânpetru cere Primăriei transparență și o dezbatere publică pe tema colectării gunoaielor din comună

La sfârșitul anului, la Sânpetru a avut loc o întâlnire între reprezentanții Hidro Sal și edilii localității, pe tema colectării deșeurilor din comună, atât de la persoane fizice, cât și agenți economici. Bineînțeles, problema colectării selective a deșeurilor a fost unul dintre subiecte.

Luarea unei astfel de decizii este necesară după ce Primăria Sâneptru a reziliat contractul cu firma Cibin în urmă cu circa 10 luni, motivul invocat de administrația USR fiind prețul mare perceput, dar și calitatea serviciilor.

În acest context, comuna a aderat la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Intersal, în care societatea Hidro Sal Prejmer asigură prestarea acestui serviciu de colectare a deșeurilor. Numai că nici această firmă nu este pe placul sânpetrenilor, având în vedere faptul că „nu se colectează așa cum trebuie”.

Oamenii se plâng că, în contexutl în care colectarea se face o dată pe săptămână în toată comuna, sunt străzi unde nu se ridică gunoiul spotpmâni la rând. Asta ca să nu mai vorbim despre gunoiul vegetal, prevederile legale oblingând primăriile să îl colecteze, pentru a nu mai fi ars în gospodării.

Alte articole:   Prima ediție a festivalului de artă „Film în Sat”, la Întorsura Buzăului

Președintele PSD Sânpetru, consilierul local Adrian Dinulescu, spune că întâlnirea organizată de Primărie cu firma Hidro Sal a fost organizată în mod netransparent, el aflând întâmplător de acest eveniment. Mai mult, spune că ar fi fost corect ca toți consilerii locali să fi fost invitați la această întâlnire, iar reprezentanții firmei ar fi trebuit să le transmită informațiile ce urmau a fi dezbătute în timp util.

„Nu este firesc să vii să ne spui că tu, ca firmă privată, ai un necesar de investiții de circa 2,5 milioane de euro în 2022, iar comunei Sânpetru i-ar reveni cotă parte. Separat de această sumă, ar mai tebui să plătim câte un milion de lei timp de cinci ani, pentru achiziția de pubele. Unul dintre argumente a fost acela că doar jumătate dintre locuitori ar avea contract cu Hidro Sal, iar cantitatea de deșeuri colectată este dublă față de norma medie stabilită pe cap de locuitor. Că în realitate sunt mai mulți locuitori. Acest lucru nu poate fi invocat, pentru că aceste lucruri se cunoșteau încă de când presta acest serviciu firma Cibin. Dacă este adevărat acest lucru, ar trebui să dea explicații dl. primar ce măsuri s-au luat pentru a se rezolva această problemă? Mai mult, se plâng reprezentanții firmei, iar aici pe bună dreptate, de starea drumurilor. Dar, când au venit la Sânpetru, nu știau cum arată drumurile? Să le spună primarul Marian Arhire de ce nu a făcut nimic tot anul, pentru că la final de an am rectificat în minus bugetul cu peste 400.000 de lei, bani care s-au pierdut pentru că nu i-am cheltuit și s-au întors la Finanțe !...”, spune Dinulescu.

Alte articole:   „Cool Tour” , expediția culturală ce aduce muzica în comunitățile din Brașov și împrejurimi!

În acest context, Dinulescu spune că Primăria Sânpetru trebuie să organizeze în regim de urgență o dezbatere publică referitoare la continuarea prestării acestui serviciu de către Hidro Sal, având în vedere că sunt angajate sume importante din bugetul comunei, pentru ca locuitorii să aibă posibilitatea de a-și prezenta punctele de vedere.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate