Barna şi colegii săi de la UDMR consideră că această măsură este obligatorie, în condițiile în care, în ultimii ani, numărul atacurilor și daunelor produse de sălbăticiuni s-au înmulțit. Reprezentanții ONG-urilor de mediu spun însă că populația de urs brun va scădea mult prea mult, dacă documentul va fi aprobat.
Potrivit noului proiect de lege, care a fost semnat de peste 100 de parlamentari, cotele de prevenție și intervenție pentru vânătoarea de urși bruni ar urma să fie stabilite prin lege.
Mai exact, pentru anul 2024, a fost stabilită o cotă de prevenție de 426 de exemplare de urs brun. Adică vânătorii vor putea, în baza unei taxe, să vâneze urși la fel cum vânează căprioare, iepuri sau alte animale sălbatice. Alţi 55 de urşi vor putea fi ucişi dacă vor fi prinşi în orașe, sate sau comune.
Barna Tánczos, senator UDMR: „Numărul urșilor bruni în România crește constant de la an la an, iar acest lucru este demonstrat prin studii științifice.”
Gabriel Păun, președinte Agent Green: „Proiectul de lege propus azi de Barna este un proiect care ar băga România în mari probleme. Probleme cu legislația europeană, dar și Convenția de la Berna. Nu a făcut altceva decât să încurajeze persecuția acestei specii.”
Proiectul urmează să intre în Senat, iar dacă va avea toate avizele necesare din partea comisiilor de specialitate, va fi adoptat de plenul Camerei Deputaților.
Sursa: stirileprotv.ro