Profesorul Aurel Rusu împlineşte astăzi venerabila vârstă de 100 de ani

Profesorul Aurel Rusu împlineşte astăzi venerabila vârstă de 100 de ani

Profesorul Aurel Rusu a fost decan al Facultăţii de Silvicultură şi exploatări forestiere în perioada 1972-1976 şi a pus bazele unei echipe de operatori fotogrammetrici care au reprezentat nucleul de bază al fotogrammetriştilor români.

Profesorul Aurel Rusu s-a născut la 9 iunie 1917 în localitatea Bărboşi, judeţul Mureş. A absolvit liceul „Ferdinand” din Turda, în anul 1935. Simultan a urmat cursurile a două facultăţi, astfel că în anul 1940 a absolvit Facultatea de Silvicultură din cadrul Politehnicii din Bucureşti,iar în martie 1941 a obţinut diploma Facultăţii de Geodezie.

A lucrat la Institutul Aerofotogrametric Bucureşti din 1941, ca şef al serviciului de fotogrammetrie unde a pus bazele unei echipe de operatori fotogrammetrici care au reprezentat nucleul de bază al fotogrammetriştilor români şi care s-au afirmat apoi în producţie şi în învăţământ, inclusiv în cel superior.

Alte articole:   Legea pentru uciderea urșilor, promulgată de Klaus Iohannis. Peste 400 de urși vor fi uciși în 2024 și 2025

În anul 1942 a participat efectiv pe frontul de răsărit, în Caucaz, în grad deofiţer, la preluarea imaginilor şi la elaborarea documentaţiilor fotogrammetrice solicitate de armată.

Din 1946 a lucrat la Direcţia Cadastrului, iar din anul 1949 a fost transferat la Serviciul Cadastral al Sfatului Popular Braşov. Din toamna anului 1949 a fost angajat ca profesor la Facultatea de Silvicultură nou înfiinţată la Braşov. Acela a fost momentul în care a decis să se dedice numai învăţământului superior.În calitate de cadru didactic a fost autorul sau a coordonat 16 manuale şi tratate de nivel universitar,acestea însumând peste 5500 de pagini şi a participat la elaborarea limbajului de specialitate într-o lucrare amplă de terminologie forestieră.

Alte articole:   Ziua de 21 iulie 2024 devine cea mai călduroasă zi din istoria înregistrărilor la nivel global

Odată cu transformarea Institutului Politehnic Braşov în Universitate a fost ales decan al Facultăţii de Silvicultură (1972–1976) şi membru în Senatul Universităţii, funcţii pe care le-a onorat şi îndeplinit la nivelul prestigiului pe care îl deţine.

Rezultatele deosebite obţinute pe parcursul carierei în producţie, cercetare şi învăţământ au condus la alegerea sa, în anul 1991, ca membru corespondent, iar din 1994, ca membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Tot în 1994 a devenit şi membru al Secţiei de Silvicultură a Societăţii Progresul Silvic şi al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă. De asemenea, este şi membru de onoare al Societăţii Române de Fotogrammetrie şi Teledetecţie.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate