Profesorii şi persoanele cu handicap riscă să îşi primească salariile înjumătăţite, în decembrie

Profesorii şi persoanele cu handicap riscă să îşi primească salariile înjumătăţite, în decembrie

salariiProblema achitării salariilor profesorilor şi a indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap şi asistenţii acestora, pe ultimele două luni ale acestui an, nu a fost rezolvată în totalitate după rectificare bugetului de stat.

Astfel, pe lângă sumele alocate la această ultimă rectificare pentru plata salariile dascălilor din luna decembrie este un deficit de 15%. În şedinţa de Consiliu Local de la fine acestei săptămâni, aleşii vor aproba rectificarea bugetară prin care vor fi alocate 6,8 milioane de lei la Capitolul „Învăţământ”.

Grosul sumei este pentru salarii, însă alte 104.000 vor fi alocate pentru hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unităţile de învăţământ şi alte 639.000 de lei pentru cheltuielile aferente cu formarea personalului, evaluarea elevilor şi alte cheltuieli materiale şi pentru servicii asigurate prin finanţarea de bază a sistemului de învăţământ.

Alte articole:   DigCompRo: Sute de mii de români vor dobândi competențe digitale de bază

Totodată, pentru a achita indemnizaţiile celor peste 300 de asistenţi personali şi a celor aproape 1.000 de persoane de handicap, bugetul necesar pe acest an era de 10,8 milioane de lei. Municipiul Braşov a primit la ultima rectificare a bugetului de stat în acest sens suma de 981.000 lei, care asigură însă doar plata parţială a acestor drepturi aferente lunii decembrie 2013. În vederea asigurării plăţii indemnizaţiilor persoanelor cu handicap ar mai trebui alocată de la bugetul de stat suma de 294.000 lei, ceea ce reprezintă 68% din necesar. Chiar dacă nu există prevedere legală pentru alocarea unor sume de la bugetul local, pentru ca beneficiarii să îşi primească banii la timp, luna aceasta, edilii au alocat fonduri de la bugetul local, ce urmează a fi recuperate de la bugetul de stat în trimestrul IV al acestui an. Speranţa pentru aceşti bani stă tot la bugetul de stat pentru că, spune primarul George Scripcaru, fiindcă bani la bugetul local pentru aceste plăţi nu sunt. În cazul în care nu se vor vira sumele necesare, în decembrie, toate aceste categorii de persoane ar putea încasa salarii mai mici.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate