
E început de vară. Temperaturile încep să crească, la fel și ziua. Copiii noștri petrec din ce în ce mai mult timp afară. În tot acest timp ca părinți ne confruntăm cu un altfel de infecții, cele gastrointestinale. Astăzi m-am decis să scriu câteva cuvinte despre Salmonella. Deși are un nume atât de melodios, totuși provoacă infecții de temut.
De unde pot să ia copiii noștri această bacterie?
Cel mai adesea se îmbolnăvesc, dacă au venit în contact cu materiile fecale contaminate ale unui animal sau au băut apă contaminată. Câteva exemple de acest fel: mănâncă pui sau curcan insuficient gătit, ouă contaminate care nu au fost pregătite corespunzător.
La prepararea alimentelor au fost utilizate cuțite cu care s-a tăiat carne macră în prealabil și nu au fost spălate corect, se consumă lapte nepasteurizat sau legume și fructe nespălate. Mereu să țineți minte că bolile digestive se datorează în principal igienei incorecte. De asemenea se poate să facem boala după ce înotăm în bazine sau ape, care nu sunt curate. Rar, dar nu imposibil, se poate ca afecțiunea să fie luată de la alte persoane care sunt bolnave.
Care sunt semnele de boală?
În primul rând scaunele diareice care au un miros cu totul particular, au sânge amestecat în ele, sunt însoțite de dureri abdominale intense care se calmează parțial după defecație. Apare febra, alături de durerea de cap (cefaleea). La unii copii pot să apară și convulsiile. La copiii imunocompromiși, Salmonella poate determina septicemii și poate să disemineze la nivel cerebral sau articular, determinând meningită și artrită septică.
Este important să știți că tratăm Salmonella cu hidratare corectă dăm săruri de rehidratare orală. Nu este corect să administrăm antidiareice, căci putem prelungi simptomatologia. Antibioticele se administrează conform antibiogramei efectuate după coprocultură, care este investigația de elecție pentru diagnosticul afecțiunii.
Putem evita îmbolnăvirea?
Cu siguranță că da. Va trebui să respectăm câteva reguli simple și anume: spălatul mâinilor, spălatul corect al fructelor și legumelor, cuțite diferite pentru carne, brânză și legume și fructe, fierberea corectă a laptelui, gătirea corectă a ouălor și în general a cărnii.
Nu uitați să păstrați corect în frigider alimentele și după maxim 3-4 zile dacă nu sunt consumate să le aruncați. Indirect este o pledoarie pentru diminuarea risipei alimentare și a unui consum corect al alimentelor proaspete și curate.
Când mergem la spital?
Când febra este înaltă peste 39 de grade, scaunele sunt numeroase, abundente cu sânge, copiii nu se pot hidrata corect pe gură, apar semne de deshidratare, sunt somnolenți și apar semne diseminare articulară sau cerebrală.
Și fiindcă au apărut cireșele vesele și pline de culoare alături de o mulțime de legume bogate în vitamine vă rog nu uitați să le spălați bine înainte să vă bucurați de gustul lor delicios alături de copiii dvs.
- Prof. Univ. Dr. Oana Falup
- medic sef Pediatrie 1, spitalul Clinic pentru Copii Brașov