Prodecanul de la Silvicultură, chitit să împuște zimbrii din România

Prodecanul de la Silvicultură, chitit să împuște zimbrii din România
Primii zimbri aduşi la Vama Buzăului. Foto: Sebastian Dan

Primii zimbri aduşi la Vama Buzăului. Foto: Sebastian Dan

S-a ajuns în situaţia aberantă ca în România să fie mai mulţi zimbri decât pot suporta habitatele specifice acestei specii în extincţie. Nişte şmecheri s-au gândit că e mai bine să-i împuşte!
Proiectul, care a declanşat deja proteste în rândul ONG-urilor de protecţie a animalelor şi chiar în rândul vânătorilor sportivi, e coordonat de Ovidiu Ionescu, prodecan al Facultăţii de Silvicultură din Braşov şi cercetător la Institutul de Cercetare şi Amenajare Silvică (ICAS) – Braşov. Este cunoscut ca un vânător pătimaş.

Solicitat sa comunice punctul său de vedere referitor la acest studiu, a spus doar că: „Are o anumită implicare emoţională”.

Alte articole:   Accident, acum, pe DN1. O femeie a fost rănită

Până şi vânătorii sportiv sunt indignaţi de intenţiile silvicultorilor de la Romsilva. Neculai Şelaru, directorul general al AGVPS – forumul suprem al vânătorilor sportivi – este stupefiat de preconizatul măcel.

Mai-marele vânătorilor spune că nu este permisă împuşcarea animalelor captive: „Nu e deontologic! Ni se aduce un grav prejudiciu de imagine prin recoltarea vânatului fără nicio şansă, în ţarc. A se vedea cazul Balc! Cine împuşcă un zimbru în ţarc o face dintr-o patimă morbidă de a ucide!”, a declarat acesta pentru Evenimentul Zilei.

Şelaru mai spune că o astfel de metodă nu se justifică economic sau vânătoreşte: „Este o execuţie!”. În ceea ce priveşte girul dat acestui studiu de impact de către Ovidiu Ionescu, Prodecanul Facultăţii de Silvicultură de la Braşov, Neculai Şelaru este tranşant: „Acest gir dat de un impostor, preşedinte al unei asociaţii vânătoreşti, care vrea să împuşte zimbrii în ţarcuri, e neavenit şi regretabil!”.

Alte articole:   Compania Apa Braşov: Restricţii de apă în trei localităţi din judeţ

Vicepreşedintele asociaţiei “Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor”, Codruţ Feher, care se judecă cu Ion Ţiriac pentru ceea ce se întâmplă la Balc în fiecare an, este şi el stupefiat de intenţia celor de la Romsilva: „Zimbrul este un animal protejat strict de legislaţia europeană  – Convenţia Habitate şi Convenţia de la Berna, dar şi de legislaţia românească care prin modificarea Legii  vânătorii şi fondului cinegetic,  prin Legea 215/2008, interzice categoric vânarea zimbrului şi introduce o amendă uriaşă pentru o asemenea faptă!”.

În al doilea rând, spune militantul, important este că protecţia nu e un capriciu, ci o necesitate întrucat zimbrul este pe lista roşie a IUCN  – International Union for Conservation of Nature – fiind considerat o specie în pericol. Codruţ Feher avertizează: „Este aberant calculul aşa zisei rentabilizări prin evaluarea trofeelor a 20 de zimbri. Asociaţia noastra va bloca acest proiect prin toate mijloacele juridice!”.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate