
Președintele organizației municipale a PNL Brașov, viceprimarul Sebastian Rusu, a prezentat care sunt proiectele prioritare propuse de grupul de consilieri locali liberali Brasov pentru anul 2022.
Unul dintre proiecte vizează plantarea de păduri urbane în cartierele Brașovului, spune Rusu, cu sprijinul colegului de partid, Sorin Ionuț Banciu, secretar de stat la Ministerul Mediului, prin care, cu ajutorul comunității, putem stimula biodiversitatea și lupta împotriva schimbărilor climatice. „Pentru realizarea acestui proiect facem apel la cetățenii Brașovului, pentru că este important ca aceștia să se implice și să identifice o suprafață de teren, care apoi va fi plantată cu o varietate de specii native, specifice Brașovului și zonei de munte. Rezultatul va fi un ecosistem complex, perfect adaptat condițiilor locale de mediu, îmbunătățind biodiversitatea, crescând mai rapid și absorbind mai mult dioxid de carbon”.
O altă inițiativă este construirea unui campus educațional nou, cu școală, grădiniță, creșă și loc de practicare a sporturilor, pentru familiile de brașoveni din Stupini și Avantgarden Bartolomeu. Acest complex va putea fi amplasat pe Strada Fundăturii, pe o suprafață de aproximativ 4 hectare.
Un alt obiectiv la modă: amplasarea de stații de încărcare pentru mașinile electrice în cartierele din municipiul Brașov, începând cu Stupini.
Amenajarea locurilor de joacă pentru protejarea copiilor și pentru practicarea sportului în aer liber, acoperite cu tartan, pentru a evita lovirea și accidentarea celor mici.
Un obiectiv mai amplu este realizarea în zona Dealul Melcilor a unui parc multifunctional, adaptat pentru persoanele cu dizabilități. În acest parc se va amenaja un amfiteatru pentru evenimente diverse, o zonă de practicare a activităților și jocurilor sportive, cu indicatoare privind utilizarea corectă a dispozitivelor asistive, loc de joacă pentru preşcolari, cu echipamente special concepute pentru uz terapeutic sau de agrement și alei tematice. Aici ar trebui o scară rulantă de acces sau lift cu cremalieră, așa cum există la Râșnov, care va asigura accesul pentru persoanele cu dizabilități din str. Carpaților nr. 2, un centru de informare și acces auto din str. Nicolae Titulescu pentru persoanele greu transportabile, Ambulanță, SMURD sau Poliția Locală.
O altă inițiativă este înființarea de centre „MiniTechnicus” în toate cartierele din Brașov. „În aceste centre vor fi predate cursuri tehnice pentru copii, așa cum pe vremuri se organizau la «Casa pionierilor». Pentru început, va fi implementat un proiect pilot, dupa care se vor realiza centre asemănătoare în toate cartierele din Brașov. Pe lângă îndrumarea și școlarizarea copiilor în aceste meserii se va face și o evaluare a aptitudinilor copiilor dupa metoda «Colceag». Acest proiect va fi realizat în parteneriat cu Clubul Economic German”.
Amenajarea sau construirea de toalete publice în parcurile din Brașov, în care să fie amenajete camere „Mama și copilul” este un alt obiectiv al cosnilierilor liberali. Acestă camera special pentru mămici presupune amenajarea și dotarea unor spații cu mese de înfășat pentru schimbarea scutecului bebelușului, produse pentru igienă, o chiuvetă și mobilier necesar pentru a face posibilă alăptarea acestuia. Pentru început, propunem amenajarea de toalete în Parcul Trandafirilor, în Parcul Noua și în Parcul Tractorul.
Construirea unui adăpost nou pentru gestionarea câinilor fără stâpân.
Înființarea unei piețe en gros de legume și fructe, care se fie administrate de Primăria Brașov și care să-I deservească pe toți locuitorii Brașovului, și amenajarea de piețe volante în cartiere. De exemplu, în centrul Supiniului, lângă școală, există un teren pe care se poate amenaja la sfârșit de săptămână o piață volantă pentru producătorii locali. Această piață ar asigura desfacerea atât pentru cetățenii din Stupini, cât și pentru cei din cartierele învecinate.
Dotarea tuturor școlilor din Brașov cu dulapuri pentru ghiozdane. Greutatea ghiozdanelor nu este adaptată capacităţii de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor şi adolescenților, acest lucru având drept concecință creşterea riscului apariţiei deformărilor de coloană vertebrală, iar pe termen lung se poate ajunge până la afectarea aparatului locomotor, a celui respirator şi chiar a sistemului nervos. „În contextul mai sus arătat ne propunem implementarea acestui proiect pentru început în 5 unități didactice de învățământ preuniversitar, prin crearea unor spaţii speciale, cu acces individual, pentru depozitarea manualelor, rechizitelor şi a altor auxiliare didactice, inclusiv în afara orelor didactice”, a mai precizat Rusu.
Sursa citată a mai menționat că fiecare proiect va fi detaliat de către consilierii locali PNL în perioada următoare.