Opt primării din judeţul Braşov nu au site de prezentare

Opt primării din judeţul Braşov nu au site de prezentare

Conform legislaţiei, primăriile ar trebui să aibă site-uri proprii, unde să afişeze informaţii curente şi obligatorii despre administraţia locală, de la bugetele locale, la hotărâri de consiliu local sau declaraţii de avere şi interese.

În urma unei monitorizări realizate de USR Braşov, există primării în județul nostru, care nu dau importanţa cuvenită acestui aspect de transparenţă în mediul online.

Multe unităţi administrativ teritoriale nu au un site activ, iar unele care au site-uri, prezintă informaţii incomplete sau irelevante pentru cetăţeni sau nu le-au adaptat şi pentru telefoane mobile.

„Dintre cele 58 de unităţi administrativ-teritoriale existente în judeţ, patru au site-urile actualizate: Braşov, Codlea, Măieruş şi Tărlungeni. În schimb, opt primării, respectiv Bod, Cincu, Comăna, Dumbrăviţa, Fundata, Părău, Voila şi Vulcan nu au un site activ. Comparativ, în judeţul Galaţi, considerat defavorizat, din 60 de primării, doar trei nu au un site”, a declarat marți, într-o conferinţă de presă, senatorul braşovean Allen Coliban (USR).

Aceste site-uri ar trebui să prezinte obligatoriu informaţii precum lista consilierilor locali din mandatul în curs, declaraţiile de avere şi de interese ale acestora, ordinea de zi pentru şedinţele de Consiliu Local, hotărârile adoptate, dar şi bugetul anual al localităţii sau ştiri de interes public, puţine sunt primăriile care respectă întocmai aceste obligaţii de transparenţă.

„Dintre cele 50 de primării care au site-uri proprii, 19 nu au afişat nici măcar lista consilierilor locali aleşi în acest mandat. 88% dintre primăriile braşovene nu au pus la vedere, pe site, declaraţiile de avere şi de interese ale primarilor, consilierilor, funcţionarilor şi angajaţilor publici, deşi aceasta este o obligaţie legală. Jumătate dintre localităţile care au site-uri proprii, nu au afişat nici până acum bugetele de venituri şi cheltuieli pe anul 2017, aprobate încă din luna aprilie. În ceea ce priveşte afişarea hotărârilor de consiliu local, 23 dintre cele 58 de  primării (53%), nu au încărcat pe web nici măcar o hotărâre de consiliu local în cursul acestui an”, a mai spus Coliban.

Reprezentantul USR Braşov, a spus că localitatea Dumbrăviţa a anunţat că a avut un site, dar acesta a fost suspendat după ce au expirat contractele de mentenanţă şi că are în plan realizarea unui nou site.

Alte articole:   BOMBĂ! Candidaturile AUR Brașov riscă să fie invalidate pentru că listele nu au fost semnate de președintele organizației județene!

Foto: primariastejari.ro

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate