Primăria Brașov va investi aproximativ 2 milioane de euro pentru realizarea unui parc multifuncțional în zona ,,La Iepure”

Primăria Brașov va investi aproximativ 2 milioane de euro pentru realizarea unui parc multifuncțional în zona ,,La Iepure”

Primaria Municipiului Brasov va utiliza fonduri in valoare totala de 1,85 milioane euro pentru a oferi cetatenilor orasului si, in special, locuitorilor zonei Valea Cetatii, un nou spatiu public, transformand un teren viran cu balarii intr-un parc modern, multifunctional, in suprafata de peste 1,6 hectare, cu alei pietonale, piste de biciclete si alei carosabile, unde se va putea practica ciclismul ca si sport, dar si pentru recreere si agrement. Finantarea este asigurata in cadrul Programului Operational Regional REGIO 2014-2020, prin semnarea contractului coordonat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in cadrul prioritatii pentru imbunatatirea mediului urban, si revitalizarea oraselor.

”Municipalitatea din Brasov sustine cu investitii importante modernizarea infrastructurii locale, pentru cresterea mobilitatii persoanelor, bunurilor si serviciilor in cel mai mare oras din Regiunea noastra. Avem proiecte care asigura achizitia de mijloace de transport, proiecte care modernizeaza caile de trafic, dar si initiative care ofera noi posibilitati de circulatie, nepoluante, precum si oportunitati de petrecere a timpului liber in mod placut, cu alei pietonale si pentru biciclisti. Acum vorbim de un proiect important pentru cresterea suprafetei de spatii verzi, amenajate multifunctional, intr-un cartier aflat in plina dezvoltare in Brasov. Pana acum, prin contractele de finantare semnate pentru municipiu, am depasit valoarea de 50 milioane euro atrase pentru dezvoltare si mai avem inca proiecte care vor fi contractate in cadrul Axei Prioritare 4 a Programului REGIO, care sustine dezvoltarea municipiilor resedinta de judet. Pana in anul 2023, municipiul Brasov va atrage de doua ori mai multe fonduri decat in perioada precedenta (2007-2015), modernizand spatiile publice – cum este cazul si acestui proiect – dar si sistemele de transport si monitorizare a acestuia, precum si multe unitati de invatamant”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Detalii contract de finantare:

Obiectivul general al proiectului ”Realizarea unui spatiu multifunctional de recreere si sport” este de a asigura refunctionalizarea unui teren degradat si neproductiv, cu o suprafata de 16.194 mp, situat in zona ”La Iepure”-Valea Cetatii din intravilanul municipiului Brasov, in vederea imbunatatirii mediului urban si a calitatii vietii, revitalizarii orasului, reducerii poluarii aerului si promovarii masurilor de reducere a zgomotului. Valoarea totala a proiectului este de 8.864.327,32 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile este de 8.363.119,15 lei (peste 1,75 milioane euro), respectiv 98,00% din valoarea eligibila a cererii de finantare, diferenta fiind sustinuta de catre Primaria brasoveana. Proiectul este finantat in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa Prioritara 4 – Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile, respectiv prin, Prioritatea de Investitii 4.2, care finanteaza ”realizarea de actiuni destinate imbunatatirii mediului urban, revitalizarii oraselor, regenerarii si decontaminarii terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluarii aerului si promovarii masurilor de reducere a zgomotului”. Data estimata de edili pentru finalizarea investitiei este 31 iulie 2021.

”Proiectul semnat astazi isi propune sa creeze in zona ”La Iepure” un spatiu atat pentru practicarea ciclismului, in special pentru copii, cat si pentru petrecerea timpului liber. Unul dintre obiectivele noastre principale este acela de a crea o alta perceptie asupra transportului, prin crearea unor alternative la transportul cu autoturismul propriu. Ne concentram foarte mult pe modernizarea transportului in comun, astfel incat acesta sa fie principala alternativa de transport a Brasovului. Al doilea sistem de transport pe care mizam este cel al transportului cu bicicleta. Doua dintre proiectele de finantare, care au fost deja semnate, vizeaza amenajarea a doua benzi dedicate pentru biciclete, care sa lege mai multe cartiere ale Brasovului cu zona centrala. Si acest nou parc, din zona La Iepure, are drept componenta principala dezvoltarea acestui tip de transport, dar vizeaza si partea de invatare, inclusiv a modului in care circuli pe o banda de circulatie in oras. El presupune si amenajarea unor trasee pentru biciclete care sa respecte aceleasi marcaje si semnalizari ca cele din trafic. In felul acesta, copiii vor invata sa circula corect, sa respecte regulile de circulatie si sa mearga cu bicicleta in conditii de siguranta”, a declarat domnul George Scripcaru, primarul municipiului Brasov.

Descrierea investitiei:

Proiectul propune nu numai reamenajarea completa a zonei ”La Iepure”, cu alei pentru pietoni si biciclisti, dar si realizarea unui poligon pentru ciclism, pentru invatarea scolarilor sa se deplaseze in trafic cu ajutorul bicicletei, ca mijloc de mobilitate complementar celui auto. In acest sens, se va realiza o pista pentru biciclete – avand latimea de 2m, lungimea de 300m si doua benzi de circulatie, cu un traseu sinuos, prevazut cu treceri pentru pietoni, indicatoare de circulatie rutiera, semafoare si un sens giratoriu. Terenul fiind in panta, prin lucrarile de sistematizare verticala premergatoare amenajarilor, panta acestuia va fi valorificata. Exista chiar si posibilitatea sustinerii unui ”examen pentru biciclisti”, caz in care vor intra pe traseu pana la patru masinute electrice, pentru ca simularea sa fie cat se poate de realista si apropiata de problemele cu care biciclistii se confrunta in trafic.

O alee pietonala principala pietruita va strabate terenul pe axa Nord-Sud, facand legatura intre zona de acces pe teren, pavilionul administrativ si platoul belvedere, situat la cota cea mai inalta a amplasamentului. Aceasta alee va face legatura cu toate zonele amenajate pentru recreere – aparate fitness, foisoare, balansoare pentru adulti, locuri de joaca pentru copii. Din loc in loc, de-a lungul acestei alei, sunt prevazute banci pentru odihna. Pentru introducerea acestui spatiu multifunctional nou creat in circuitul spatiilor destinate activitatilor recreative cotidiene se vor efectua atat amenajari peisagistice, cat si constructii si montari de echipamente pentru recreere (pentru spatiile de joaca, foisoare, pergole, zone de odihna). De asemenea, sunt prevazute doua traversari pietonale ale canalului, pe latura de est, care vor face legatura cu versantul vestic impadurit al Dealului Piscul Vechi, potrivit Primăriei Brașov.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate