
Curtea de Apel Braşov, prin judecătoarea Elena Barbu, a pronunţat săptămâna trecută soluţia în dosarul de fond al prim-procurorului suspendat din funcţie, Nelu Carpen, de la PJ Buftea, a avocatului Adrian Zamfirachi şi alţii, pentru faptele de corupţie pentru care au fost trimişi în judecată de către procurorul DNA, Viorel Cerbu. În urma acestei decizii, Nelu Carpen a fost condamnat la şase ani de închisoare, cu executare, pe când avocatul Adrian Zamfirachi la cinci ani cu executare, la care s-a adaugat si pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a mai profesa pentru 5 ani, scrie Lumea Justiţiei.
Totuşi, în cazul celor condamnaţi soluţia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs. Ambii condamnaţi vor declara recurs pentru că se consideră nedreptăţiţi prin pedepsele administrate, şi de tratamentul discriminatoriu din timpul judecăţii.
Mai mult, procurorul Nelu Carpen a elaborat o scrisoare deschisă, prin care îşi exprimă opiniile despre sentinţa penală dată de judecătoarea Elena Barbu, de la Curtea de Apel Braşov:
„Mascarada judiciară în care am fost târât s-a încheiat prin pronunţarea unei hotărâri de condamnare a mea. Este o hotărâre greşita din acest punct de vedere, este dată cu încălcarea dispoziţiilor legale, în lipsa unor probe de vinovăţie şi pentru infracţiuni care nu există. […] Este o hotărâre care bucură câţiva nebuni, contribuie la Raportul favorabil pentru justiţie şi, probabil, aduce liniştea judecătorului care a pronunţat-o şi, eventual, avansarea sa. Este o hotărâre care creează o aparenţă de legalitate şi temeinicie (prin pronunţarea şi a unor soluţii de achitare pentru câteva ”fapte”), profund nelegală şi netemeinică pentru orice om cu bun simţ,care citeşte acest dosar. Prin această hotărâre procesul de decredibilizare a mea este complet. […] În acest linşaj judiciar am fost urmărit ilegal un an de zile, au fost folosiţi instigatori sub acoperire însărcinaţi să ofere bani care, poate, vor ajunge la mine, au fost tolerate, încurajate şi determinate să comită infracţiuni persoane care se foloseau de numele meu, toate acestea fiind apreciate ca «probe» ce «dovedesc» vinovăţia mea. Am arătat toate nelegalităţile comise împotriva mea, care indică nulitatea absolută a tuturor actelor de urmărire penală, am adus argumente juridice solide care, însă, au fost înlăturate cu seninătate de judecătorul Barbu Elena prin sentinţa pronunţată. […] Mi-au fost respinse toate probele solicitate, probe pertinente, concludente şi utile soluţionării legale şi temeinice a cauzei, probe care stabileau, odată-n plus, inexistenţa faptelor reţinute în sarcina mea. DNA a audiat peste 80 de martori împotriva mea, instanţa a audiat cca. 40 din aceştia, iar în favoarea mea au fost audiaţi 2 (doi) oameni! […] La 6 ani de temniţă, cea mai mare pedeapsă aplicată vreodată unui magistrat, pentru că, în mintea lor, astfel de soluţii asigură o imagine bună asupra justiţiei din România. În mod sigur, CEDO va sancţiona toate aceste nelegalităţi, care rezultă din simpla lecturare a acestui dosar, lecturare care, sper totuşi, că va fi făcută de instanţa supremă. O să închei parafrazându-l pe «inculpatul» Năstase Adrian: «Judecătorul şi-a făcut datoria… din punct de vedere politic!»”, sunt cuvintele formulate de prim-procurorul Nelu Carpen.