
În al doilea trimestru al acestui an, locuințele disponibile spre vânzare în România s-au scumpit, în medie, cu 3,1% (creșterea fiind una similară cu cea consemnată în perioada similară din 2016, respectiv 3%), potrivit unei analize Imobiliare.ro
Deşi în primele trei luni din acest an, locuinţele braşovene au înregistrat un avans cumulat de 2,8% (920 de euro pe metru pătrat), dintre cele mai mari oraşe ale ţării, preţurile apartamentelor din Braşov au crescut cel mai puţin în cel de-al doilea trimestru din 2017, ajungând la 950 de euro pe metrul pătrat.
Dintre reședințele de județ ale țării, cele mai mari prețuri solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare pot fi găsite în cele patru centre regionale cu valori de peste 1.000 de euro pe metru pătrat: Cluj-Napoca, București, Timișoara și Constanța.
În mod interesant, foarte aproape de acest prag se situează Craiova – după un salt de 8% în ultimul trimestru, capitala Olteniei a ajuns la o medie de 980 de euro pe metru pătrat, surclasând astfel Brașovul și Iașiul
Cu o valoare de 1.330 de euro pe metru pătrat, Cluj-Napoca continuă să ocupe primul loc în clasamentul celor mai mari preţuri (medii) solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în marile oraşe; pretenţiile vânzătorilor din oraş majorându-se, de altfel, cel mai mult în al doilea trimestru din 2017, respectiv cu 4,9%.
Pe locul al doilea în top se situează Bucureştiul, cu un preţ mediu de 1.240 de euro pe metru pătrat util şi un avans de 3,4% în ultimele trei luni.
Constanţa a ajuns la o medie de 1.020 de euro pe metru pătrat util, iar Timişoara a înregistrat în cel de-al doilea trimestru un avans de 3,5%, ajungând la un preţ mediu pe metru pătrat de 1.080 de euro.
Braşovul şi Iaşiul sunt singurele dintre oraşele mari unde preţurile apartamentelor sunt de circa 1.000 de euro per metru pătrat.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), dezvoltatorii ar trebuie să acorde o atenţie oraşelor mari precum Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Braşov.
„În opinia mea, dezvoltatorii ar trebui să acorde o atenţie maximă oraşelor ‘magnet’: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov. Un studiu recent al Băncii Mondiale relevă faptul că aproximativ 3,6 mil. de români intenţionează să se mute în următorii cinci ani, iar 66,5% dintre aceştia ar prefera tot România, cele mai atractive oraşe fiind cele menţionate mai sus. În acest context, Programul Prima Casă pentru 2017, generos alimentat de statul român, nu poate decât să susţină în continuare aprecierea preţurilor proprietăţilor rezidenţiale şi în 2017”, a declarat Daniel Manaţe, preşedinte ANEVAR.
La capitolul ofertă, numărul proprietăţilor rezidenţiale (atât apartamente, cât şi case) disponibile spre vânzare în marile oraşe ale ţării s-a majorat, per ansamblu, cu 3% în ultimul trimestru faţă de cel anterior. Numărul anunţurilor a crescut în Cluj-Napoca (+7%), Iaşi (+5%), Bucureşti (+4%) şi Timişoara (+3%), dar a scăzut în Constanţa (-5%) şi Braşov (-4%).