
Avem tineri minunați. În toate domeniile: artistice sau științifice. Azi aflam povestea lui David Caval. De ce mai multe ori, în graba zilelor, nu îi vedem, nu îi observăm, trecem poate indiferenți în mersul nostru, pe lângă ei.
Ne par rebeli, cu vestimentație pe care cu greu o înțelegem. Cu părul prea vâlvoi sau prea aranjat. Cu machiaj prea strident, sau poate neglijenți. Dar vă asigur că au multe vise și idealuri. Vă propun să ne oprim astăzi și să ascultăm povestea spusă simplu, în cuvinte puține, dar directe, de către David Caval.
Cine este David Caval?

David Caval este un tânăr în devenire. Doar 17 ani și are o mulțime de gânduri și de idealuri. Pasionat de croșetat, fotografie, lectură și, nu în ultimul rând, de informatică. Copil bun la învățătură și de un bun simt desăvârșit. Ajută mereu atunci când există nevoia de ajutor, sprijină în tot ce poate, îndrumă cu mult calm alți tineri.
L-am întâlnit prima oară acum 6 ani, era doar un copil pe atunci, cu ochii mari și întrebatori, nu foarte vorbăreț. Își măsura mereu cuvintele. Foarte curios în a deprinde tot ce le predam copiilor la ateliere. În 2016 a pășit pentru prima dată la atelierele de croșetat de la Muzeul de Etnografie Brașov. Nu a venit de la începutul anului școlar, dar a prins repede tehnica, ajungând din urmă colegii de curs, și în scurt timp depășindu-i.
A participat și în tabere meșteșugărești, unde i-am observat îndeaproape dorința de a învăța. Un spirit liber și nonconformist. Si-a creat un stil propriu. Așa cum s-a întâmplat cu mulți dintre participanții la atelierele meșteșugărești, perioada de pandemie a însemnat un regres, mulți au întrerupt activitățile. Este destul de dificil de predat tehnici de lucru pe platforme online.

A continuat să croseteze, ajungând la performanța de a avea de curând o expoziție cu jucării croșetate, la liceul unde învață. Sunt tare mândră de toți copiii și tinerii pe care îi cunosc. Sunt dovada că țara noastră are adevărate talente.
Vă invit să îl cunoașteți pe David.
Bună David, te rog să te prezinți.
David: Bună ziua, sunt David Caval, elev la Colegiul de Informatică Grigore Moisil din Brașov, și sunt pasionat de croșetat și de citit. Am 17 ani.
Când ai început să crosetezi?
David: În clasa a 6-a, la Muzeul de Etnografie din Brașov, doamna profesoară Lizica Furnică m-a adus. De la început am fost fascinat de croșetat; vedeam copiii din jurul meu care deja începuseră să lucreze și mi-a plăcut foarte tare ce făceau ei și am zis și eu că trebuie să învăț și am învățat.
De curând ai avut o expoziție, ce ne poți spune despre expoziție?
David: Am ajuns din greșeală să am acea expoziție. Dna bibliotecara a aflat că eu croșetez. M-a întrebat dacă pot să aduc câteva lucrări de ale mele să le expună. Și am zis da, am adus câteva lucrări și le-a expus.
Cum a fost primită expoziția?

David: Mai mulți profesori m-au întrebat dacă sunt ale mele și au fost surprinși cei care au aflat de faptul că eu chiar croșetez. Sunt clasa a 11-a la informatică și eu chiar croșetez. Și băieții croșetează.
Care a fost prima jucărie croșetată de tine?
David: O bufniță, da, țin minte. Ar fi trebuit să iasă o bufniță mică, dar a ieșit uriașă. Am tot crescut până a ieșit uriașă. Am lucrat la acea bufniță câteva săptămâni, destul de mult. Era prima mea jucărie.
Știi cumva câte jucării ai lucrat până acum? Ai ținut o evidență?
David: Aș fi vrut să țin o evidență, dar nu am ținut. Oricum am croșetat până acum câteva zeci de jucării, undeva spre 100 de jucării croșetate am lucrat.
Ce îți place cel mai mult să crosetezi?
David: Jucării îmi place să croșetez, iar dintre jucării cel mai mult urși îmi place sa fac.

Cu ce fire îți place să lucrezi cel mai mult?
David: De curând am început să croșetez cu catifea. Am constatat că este foarte greu de lucrat. Mai ales când am cusut a alunecat puțin firul și a trebuit să mă descurc astfel cu el. Nu este ușor de lucrat cu catifea. În principal lucrez cu fire acrilice, dar eu lucrez cu două fire deodată, îmi place mai mult cum se simte și cum arată, le pun unul lângă altul.
Ce alte pasiuni ai?
David Caval: Fotografia, dar trebuie să recunosc că mai mult să pozez eu îmi place, problema este că nu găsesc momentan persoane care să îmi facă poze. O altă pasiunea a mea este cititul. Am început cu romane SF și acum am trecut mai mult la cărți de dezvoltare personală, pentru că spre asta m-a împins evoluția mea, însă cred că o să revin la sf-uri în curând.
Ce simți când crosetezi?
David: Am avut o perioada în care nu am croșetat aproape nimic, nu a mai fost timp dar nu e o scuză foarte bună, nu am mai simțit că pot să croșetez. În timp ce croșetez simt relaxare, calm, pot să fiu eu.
De obicei am două trei proiecte la care lucrez în același timp, sau în care sunt implicat și le duc pe toate la bun sfârșit.
Care îți e cel mai drag proiect de până acum?

David Caval: Hmmm. Toate îmi plac. Majoritatea jucăriilor pe care le fac, le realizez pentru a le da cadou pentru că văd câtă bucurie aduc și cât de mult plac. Ieri într-o pauză la școală am croșetat o floricică pentru o colegă și a atârnat-o în mașină.
Ce spun profesorii când tu crosetezi în pauzele de la școală?
David: Sunt surprinși, și vin lângă mine și se uită și observă cum eu chiar croșetez și mulți mă admira și că fac asta cu pasiune.
Ai primit comenzi de jucării?
David: Da, am făcut chiar recent un cățel pe comandă unei doamne, i-a plăcut foarte tare și ei și fiicei ei.

Unde te vezi peste 10 ani?
David: Peste 10 ani mă văd cu o facultate de informatică terminată, mă gândesc să merg pe programare în securitate cibernetică, este o opțiune în momentul de față, dar am foarte mult talent în a organiza oamenii și adunci aș opta pentru o poziție de manager, dar securitate cibernetică totuși.
Ce este o amprentă digitală? De curând am avut această discuție cu un copil mai micuț
David: Toate urmele pe care le lăsăm pe internet și care pot conduce la noi. Iar eu am lăsat pe internet foarte multe jucării croșetate, până acum nu mi-am pus această problema, dar da.
Mai ții minte tabăra de la Bastionul Țesătorilor din 2017?
David: Da. În afară de mâncare și în afară să glumim cu ceilalți instructori de la celelalte meșteșuguri, mi-a plăcut foarte mult grupul. Am nimerit cu niște oameni faini de la care aveam ce să învăț. Era o adevărată concurență între noi, croșetam undeva la o jucărie pe zi, a fost un adevărat maraton, am croșetat 10 jucării în acea tabără. Am toate jucăriile de atunci, sunt cumva de suflet și le-am păstrat.

Ce te definește pe tine?
David: Aș zice că sunt o persoană organizată și rațională în majoritatea timpului și în ultimul timp vreau să mă asociez cu calmitate, cu serenitate, este greu în aceste zile, dar am nevoie de o zonă a mea unde să balansez unde să ajung înapoi la mine.
Te vezi în timpul facultății croșetând?
David: Categoric, nu cred că o să las croșeta din mână vreodată, vreau să continui cu acest hobby cât pot de mult.
Mulțumim David!
Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!