
Hrana este esenţială pentru a avea grijă de sănătatea ta, dar şi pentru a obţine energia de care ai nevoie în fiecare zi. De aceea, contează foarte mult să ai o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată. Vestea minunată este că poţi oricând să faci mici schimbări pozitive în alimentaţia ta, fără prea mari bătăi de cap.
Citeşte mai jos câteva trucuri utile ca să mănânci mai sănătos:
Mai multe fructe şi legume proaspete
Fructele şi legumele proaspete sunt o sursă foarte bună de micronutrienti, precum vitaminele şi mineralele. Dacă vrei să mănânci mai sănătos, include-le în dieta ta. Poţi folosi legumele pentru a prepara salate, pe care să le mănânci fie ca atare, fie că garnitură. Majoritatea legumelor, în afară de cartofi, sunt sărace în calorii, aşa că poţi mânca fără să îţi fagi griji legate de siluetă.
Fructele proaspete conţin zaharuri prezente în mod natural, ceea ce le face cea mai bună alegere pe post de desert. Serveşte-le alături de nuci, miere, ovăz sau iaurt.
Ca fructele şi legumele să reziste mai bine, pastreaza-le în combina frigorifică, la rece.
Porneşte de la alimentele de bază
Alimentele de bază, precum carnea, lactatele, ovăzul, pastele, orezul, fructele sau legumele te vor ajuta să prepari o mulţime de feluri de mâncare hrănitoare. Când vrei să mănânci mai sănătos, porneşte întotdeauna cu reţete simple, ce conţin alimente de bază. Poţi să prepari paste cu sos de roşii şi carne, peşte la grătar cu orez şi legume, ovăz cu fructe şi iaurt, salate cu legume proaspete, pâine integrală şi carne, iar lista nu se opreşte aici. Optează pentru preparate simple, pe gustul tău, pornind de la 2-3 alimente de bază.
Găteşte mai des acasă
Este foarte dificil să controlezi cantitatea şi calitatea ingredientelor atunci când mănânci în oraş. De aceea, e o idee bună să găteşti mai des acasă, dacă vrei să mănânci mai sănătos. Gătitul acasă nu trebuie să îţi consume ore în şir sau să te epuizeze. Porneşte de la reţete simple şi achiziţionează aparate care să îţi uşureze munca. Spre exemplu, un multicooker te poate ajuta să găteşti rapid o mulţime de feluri de mâncare sănătoase.
Renunţă la alimentele ultraprocesate
Alimentele ultraprocesate nu îi aduc organismului tău niciun fel de beneficiu, dimpotrivă. Acestea conţin deseori conservanţi, coloranţi, potentiatori de aromă, grăsimi nesănătoase sau cantităţi foarte mari de zahăr. Primul pas pentru a mânca mai sănătos este să înlocuieşti alimentele ultraprocesate cu ingrediente proaspete. Spre exemplu, mezelurile se pot înlocui cu fâşii de carne la cuptor, pateul din comerţ cu pate din ficat de pui făcut acasă, iar dulciurile din comerţ cu salate de fructe.
Inspiră-te din reţete uşoare şi sănătoase
Internetul te poate ajuta să descoperi o mulţime de reţete sănătoase şi hrănitoare, care se prepară foarte rapid. Poţi să pregăteşti acasă pizza, burgeri, reţete cremoase de paste, salate cu brânzeturi şi o mulţime de alte mâncăruri pline de gust, doar cu ingrediente proaspete şi sănătoase. Descoperă site-urile, blogurile şi paginile de social media cu reţete echilibrate, care te inspiră şi testează reţetele preferate la tine acasă.
Depozitează corect alimentele
Alimentele proaspete stau la baza unei diete echilibrate, de aceea este important să le depozitezi corect. Ca să ai tot spaţiul de care ai nevoie, alege o combină frigorifică. Cu o combină frigorifică, poţi depozita fructe, legume, carne, lactate sau mâncare gata preparată atât în frigider, cât şi-n congelator. Dacă ai nevoie de mai mult spaţiu, optează pentru o ladă frigorifică.
Respectă întotdeauna indicaţiile producătorilor atunci când depozitezi mâncarea şi încearcă să aşezi alimentele pe rafturi separate, în funcţie de tipul lor. Spre exemplu, într-o combină frigorifică, poţi dedica fiecare raft unei categorii de alimente, de la carne şi până la fructe, legume sau lactate.
Dacă îţi doreşti o alimentaţie sănătoasă, elimină din dieta ta alimentele ultraprocesate, găteşte mai des acasă şi include în dieta ta reţete simple, cu alimente de bază, precum fructele, legumele, carnea slabă şi cerealele integrale.