Poliția Română va implementa Registrul Național privind persoanele care au comis infracțiuni sexuale

Poliția Română va implementa Registrul Național privind persoanele care au comis infracțiuni sexuale

Poliţia Română anunță că va realiza până la finalul anului un Registru Naţional al persoanelor care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

După cazul pedofilului criminal de la Caracal și alte numeroase cazuri de abuz sexual semnalate de presă, Poliția Română va implementa, până la data de 31 decembrie 2020, „Registrul Național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor”.

Registrul Național automatizat a fost organizat în scopul prevenirii și combaterii faptelor de natură sexuală, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, prevăzute și pedepsite de legea penală.

O echipă de specialiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române lucrează pentru punerea în practică a prevederilor Legii nr. 118/2019.

Infracţiunile vizate sunt: trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, exploatare a cerşetoriei, folosire a unui minor în scop de cerşetorie, folosire a serviciilor unei persoane exploatate, folosire a prostituţiei infantile, viol, agresiune sexuală, act sexual cu un minor, corupere sexuală a minorilor, racolare a minorilor, hărţuire sexuală, folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual, pornografie infantilă, ultraj contra bunelor moravuri şi incest.

Alte articole:   Zilele Filmului Maghiar 2025, la Cinema Modern Apollonia. Programul complet al evenimentului

Registrul central va funcționa în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, în care se va ține evidența următoarelor persoane:

  • persoanele fizice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale în legătură cu infracțiunile de mai sus;
  • persoanele de cetățenie română despre care s-au primit comunicări de luare în evidență din partea autorităților din state membre UE, dar și a autorităților competente din statele terțe, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni sexuale;
  • persoanele născute în străinătate despre care exista informații că ar fi săvârșit astfel de infracțiuni.

Nu vor fi trecute în Registru persoanele care erau minore la data comiterii faptei, cu excepția cazurilor în care instanța de judecată dispune acest lucru în mod expres.

Alte articole:   Şcolile gimnaziale din Apaţa, Ciorogârla și Aiud au primit peste 1.200 de cărți şi mobilier de bibliotecă (VIDEO)

Autorităţile române vor putea solicita informaţii şi date autorităţilor competente din statele membre sau statele terţe.

Înregistrarea în Registru se face automat, prin preluarea informaţiilor introduse în evidenţele cazierului judiciar privind persoanele care săvârşesc astfel de infracţiuni.

Persoanele înscrise în Registru pot fi scoase din evidență atunci când:

  • faptele pe care le-au săvârşit nu mai sunt prevăzute de lege ca infracţiuni, s-a dispus renunţarea la urmărirea penală sau clasarea ori s-a pronunţat o hotărâre definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal;
  • au trecut 10 ani de la data când s-a pronunţat o hotărâre definitivă de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei;
  • au trecut 20 de ani de la data introducerii în Registru, dacă pedeapsa aplicată este de cel mult 5 ani, la împlinirea vârstei de 85 de ani;
  • dacă pedeapsa aplicată este mai mare de 5 ani şi dacă persoanele au decedat.
Alte articole:   Tranzacţia anului pe platforma Roman Braşov: Mega proiect imobiliar de peste 200 de milioane de euro

Graţierea, prescripţia executării pedepsei, amnistia sau reabilitarea persoanelor înscrise în Registru nu conduc la scoaterea acestora din evidenţa sistemului.

La nivel central, Direcția Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative vor gestiona activitățile specifice Registrului.

45.000 de persoane deja, înscrise

Potrivit Poliţiei Române, până ianuarie 2020, peste 45.000 de persoane înscrise în evidenţele cazierului judiciar fac şi obiectul Registrului, acestea săvârşind infracţiuni prevăzute de Legea 118/2019.

Foto: arhiva/mediafax.ro

Distribuie dacă îți place!

De top în Brașov