Poliţia Română avertizează asupra unui nou tip de fraudă online: Victimele sunt sunate de pretinși reprezentanți ai unor bănci

Poliţia Română avertizează asupra unui nou tip de fraudă online: Victimele sunt sunate de pretinși reprezentanți ai unor bănci

Poliţia Română atrage atenţia asupra unei campanii de fraude online, în care victimele sunt sunate de pretinşi reprezentanţi ai unor bănci pentru a-şi transfera banii în alte conturi, ”sigure”.

Poliția Română atrage atenţia asupra unei campanii de fraude online desfăşurare în mai multe ţări europene, prin care victimele sunt sunate de persoane care pretind că sunt angajaţi ai băncilor şi le solicită să îşi transfere banii din cont în alte conturi aşa-zis sigure, sub pretextul unor atacuri cibernetice.

Până în prezent, poliţiştii din România nu au primit sesizări privind astfel de fapte, transmite News.ro.

”Poliţia Română a fost informată cu privire la o campanie de fraude online, care este în desfăşurare de câteva luni, având o răspândire la scară largă în mai multe ţări europene (Germania, Austria, Olanda, Finlanda şi Belgia), săvârşite prin apeluri telefonice nesolicitate, în care persoanele bănuite îşi atribuie identitatea unor persoane din cadrul unităţilor bancare. Victimele sunt informate cu privire la faptul că, în urma unor atacuri cibernetice, conturile lor bancare au devenit vulnerabile şi că trebuie să transfere de urgenţă soldul disponibil într-un cont sigur al băncii, în caz contrar existând riscul pierderii sumelor de bani aflate în aceste conturi”, a anunţat, duminică, IGPR.

Astfel, suspecţii conving persoanele vătămate, în general persoane în vârstă sau cu o educaţie financiară precară, să transfere banii în conturi bancare controlate de aceştia, deschise la aceeaşi bancă, de unde sumele sunt transferate succesiv şi transformate în criptomonede, în vederea îngreunării depistării persoanelor bănuite.

Potrivit sursei citate, acest tip de înşelăciune este cunoscut sub denumirea de ”phone number spoofing”.

”În situaţia în care primiţi astfel de apeluri telefonice nesolicitate, vă recomandăm să nu daţi curs celor transmise telefonic, să nu accesaţi eventualele linkuri sau ataşamente transmise şi să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie”, au recomandat poliţiştii.

Poliţia Română a precizat că, până în prezent, nu a fost sesizată cu privire la comiterea unor fapte cu acest mod de operare.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate