PMP propune Consiliului Judeţean un parteneriat cu Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru susţinerea unităţilor administrativ teritoriale din judeţ, în vederea rezolvării, din punct de vedere juridic şi cadastral, a problematicilor de patrimoniu cu care se confruntă fiecare localitate.
Specialistul în cadastru din echipa PMP pentru Consiliu Judeţean, Ovidiu Sârghie, susţine ca în cadrul acestui parteneriat, unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Braşov să înregistreze gratuit imobilele pe care le deţin.
„Rezolvarea chestiunilor care care ţin de proprietare şi documente asupra proprietăţii reprezintă primul pas în dezvoltarea oricărei localităţi. Deşi suntem în 2020, judeţul Braşov are în continuare probleme cu restituirea proprietăţilor şi cu înregistrarea lor. Fără a limpezi aceste chestiuni, nici proprietarii privaţi, dar nici unităţile administrativ-teritoriale nu vor avea acces la finanţări pentru investiţii în dezvoltare, fie că vorbim despre finanţări locale, guvernamentale, europene sau din alte fonduri de cooperare. De aceea, în programul pe care PMP îl propune pentru judeţul Braşov, există un focus special pe rezolvarea din punct de vedere juridic şi cadastral a patrimoniului fiecărei localităţi, într-un parteneriat care să aducă la aceeaşi masă UAT-ul, Consiliul Judeţean şi Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară”, declară Ovidiu Sârghie, candidat PMP la Consiliul Judeţean Braşov.
Viziunea PMP pentru dezvoltarea localităţilor din judeţul Braşov şi reducerea discrepanţelor dintre diferitele zone pleacă de la rezolvarea acestor chestiuni de ordin cadastral, dar are în vedere, în egală măsură, şi actualizarea Planurilor Urbanistice Generale ale unităţilor administrativ-teritoariale, susţine George Antohe, candidatul PMP la preşedinţia Consiliului Judeţean.
„Vizunea noastră de dezvoltare a comunelor, oraşelor şi municipiilor pleacă de la actualizarea PUG-urilor, care înseamnă o zonificare în acord cu necesităţile actuale, a parcelelor construibile, stabilirea drumurilor către noile dezvoltări, protejarea unor zone naturale, acolo unde este cazul, şi stabilirea unui regim de înălţime, având la bază date la zi. Odată rezolvată această chestiune, în paralel putem face un pas mai departe şi spre un acces mai facil al cetăţenilor – fie că vorbim de persoane fizice sau juridice – la documentele necesare extinderilor şi dezvoltărilor imobiliare care respectă planurile urbanistice, De aceea, de dorim ca într-un viitor cât mai scurt, autoritatea administraţiei publice judeţene să arate o deschidere mai mare spre simplificarea procedurii de obţinere a certificatelor de urbanism şi a autorizaţiei de construire, prin digitalizarea acestora”, a încheiat George Antohe, propunerea PMP pentru Consiliul Judeţean Braşov.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!