Planetariul Brașov celebrează „Săptămâna Soarelui”, în patru locaţii din oraş

Planetariul Brașov celebrează „Săptămâna Soarelui”, în patru locaţii din oraş

Planetariul Brașov vine în cartierul tău de Săptămâna Soarelui.

În 2024, Planetariul Brașov va organiza Săptămâna Soarelui în iulie, pentru că în iulie, pe 5, Soarele se va găsi la cea mai mare distanță de Pământ, la 152.099.968 km.

Sub sloganul ”Planetariul vine în cartierul tău”, în acest an, Planetariul Cosmonaut Dumitru Prunariu va organiza Săptămâna Soarelui, în perioada 1-7 iulie, ocazie cu care se va afla în cartierele Triaj- Hărman, Tractorul – Coresi, Prund – Șchei și Poiana Brașov.

Perioada aleasă nu este una întâmplătoare: pe 5 iulie, Soarele se va găsi la cea mai mare distanță de Pământ în acest an, respectiv la 152.099.968 km.

Evenimentul, aflat la a treia ediție, este gratuit și se adresează publicului larg având scopul de a promova cunoașterea și înțelegerea Soarelui, sursa noastră principală de energie.

Alte articole:   Socrul lui Marian Godină a folosit Poliția Locală Brașov ca să-l urmărească pe Scripcaru în interesul lui Coliban - USR

Planetariul Brașov în patru cartiere

Vom fi prezenți în cele 4 cartiere, între orele11:00-17:00, astfel:

  • 1 iulie – Triaj – Hărman, parcul Triaj;
  • 2 iulie – Tractorul – Coresi, zona pietonală din apropierea avionului;
  • 4 iulie – Șchei – Prund, Piața Unirii;
  • 5 iulie – Poiana Brașov, lângă Centrul de Agrement.

În funcție de interesul publicului, observațiile se pot prelungi până la ora 19:00;

Observațiile vor avea loc doar dacă cerul va fi senin.

Evenimentul de anul acesta are loc ca urmare a interesului foarte mare arătat de public la edițiile anterioare din 2022 și 2023. În 2022 am fost în Parcul Trandafirilor, Parcul Tractorul, Parcul Nicolae Titulescu, Parcul Noua și pe vârful Tâmpa, iar în 2023 Soarele a putut fi observat din Piața Sfatului, Piața Consiliului Europei și Piața Unirii.

Alte articole:   Șoferii nu vor mai fi amendați dacă plătesc rovinieta în cel mult 24 de ore de când este valabilă. Legea a fost promulgată

Ce telescoape vom folosi la observații?

  • «Filtru» Ca-H line, prin care se observă Soarele în lungimea de undă de 396,90 nanometri, văzându-se astfel partea inferioară a cromosferei, oferă posibilitatea urmăririi faculelor și plajelor solare.
  • «Filtru» H-Alpha, prin care se observă Soarele în lungimea de undă de 656,28 nanometri, văzându-se astfel partea medie-superioară a cromosferei, oferă posibilitatea urmăririi protuberanțelor, spiculelor sau filamentelor solare.
  • Observarea Soarelui cu un filtru solar sau o prismă Herschel oferă posibilitatea vizualizării stelei aflate la 150 de milioane de kilometri de Pământ în culoarea albă, culoarea ”adevărată” a Soarelui. În acest fel, se pot vedea cele mai evidente formațiuni vizibile de pe suprafața Soarelui, de pe fotosferă, petele solare.
Alte articole:   Peste 1.500 de locuri de muncă la Târgul de Cariere Brașov. Quiz-uri şi competiții de gaming, la Coresi

Până la Săptămâna Soarelui, sunteți invitați la Planetariu, de marți până duminică (inclusiv în zilele de luni din timpul vacanțelor școlare sau a sărbătorilor legale), de la ora 16:00, să urmăriți spectacolul ”Soarele, steaua noastră vie”, un film de 25  de minute  despre astrul care ne încălzește și ne dă energie și care vă va face să descoperiți secretele Soarelui și să-l cunoașteți în profunzime.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate