
Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România estimează că piața auto din România va cunoaște în 2025 o stagnare -în fapt o ușoară scădere de -0,4%– după trei ani de creștere, în contextul global dificil pentru această industrie.
Alte prognoze ale APIA mari arată că:
- Autovehiculele ”electrificate” își vor continua ascensiunea într-un ritm accelerat în 2025 ( +34,6%), hibridele rămânând vedete și în acest an;
- Mașinile pur electrice vor avea o revenire remarcabilă după un 2024 dezastruos, atingând un +28.3%;
- Motorizările pe benzină vor pierde din popularitate (-4,5%), în timp ce motorizările diesel vor continua să scadă cu până la -39%.
”Evoluția pieței în 2025 va depinde atât de factori economici și de cererea consumatorilor, cât și de deciziile politice ce pot accelera sau frâna tranziția către electromobilitate. Așa cum am văzut în 2024, reducerea bruscă a subvențiilor pentru mașinile electrice a avut un puternic impact negativ asupra pieței. APIA rămâne și în 2025 un partener activ în dialogul cu autoritățile și susține implementarea unui nou Program Rabla cu subvenții eficiente, de 8.500 euro pentru EV-uri și care să ofere predictibilitate cel puțin până în 2030 și sprijin adevărat creșterii segmentului de vehicule verzi. Milităm pentru măsuri legislative complementare pentru dezvoltarea infrastructurii stațiilor de încărcare și pentru adoptarea unor pași concreți, planificați, în direcția unei mobilități sustenabile în România”, susține Dan Vardie, Președintele APIA.
Principalele direcții ale prognozei APIA pentru piața auto din România, în 2025:
- Piața generală de autovehicule noi înmatriculate nu va mai fi în creștere anul acesta, așa cum ne obișnuisem în ultimii 3 ani. Estimăm o stagnare, cu o ușoară scădere de -0,4%, cu un număr de 179.000 de unități comercializate;
- Deși autoturismele noi vor avea o curbă ușoară de creștere (+0,7%), valoare estimată și pentru categoria HCV+Bus (+0,7%), scăderea pieței va fi indusă de contractarea segmentului vehiculelor comerciale ușoare + minibus care va înregistra o scădere a numărului înmatriculărilor de -8,3%, în anul 2025.
- Autovehiculele “electrificate” vor avea o creștere de 34,6% față de 2024, înregistrând un ritm mult mai intens decât în anii precedenți, bineînțeles fiind direct influențat de viitoarele condiții de subvenționare ce vor fi stabilite prin Programul Rabla 2025.
Detalii aici.
Sursa: economedia.ro
Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!
Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !