Peste 400 milioane lei nerambursabili vor susţine 335 de firme din Regiunea Centru să se retehnologizeze

Peste 400 milioane lei nerambursabili vor susţine 335 de firme din Regiunea Centru să se retehnologizeze

Cererile de finanţare pentru obţinerea de fonduri nerambursabile dedicate dezvoltării microîntreprinderilor şi IMM-urilor se află într-un proces accelerat de contractare la nivelul Regiunii Centru. Prin programul REGIO 2014-2020, sunt alocate resurse financiare nerambursabile pentru sprijinirea antreprenoriatului, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi şi prin încurajarea creării de noi întreprinderi, dar şi prin finanţarea creării şi extinderii capacităţilor avansate de producţie şi dezvoltare a serviciilor oferite de IMM.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru derulează acest proces de evaluare, selecţie şi contractare a proiectelor depuse pe Axa Prioritară 2 a Programului Operaţional Regional 2014-2020 la nivelul regiunii, respectiv în judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.

Până în acest moment au fost semnate 149 de contracte pe priorităţile de investiţii dedicate microîntreprinderilor (PI.2.1) şi IMM-urilor (PI 2.2) din Regiunea Centru, ce au o valoare totală de peste 42 milioane euro.
Bugetul de fonduri nerambursabile al Regiunii Centru pe Prioritatea de investiţii 2.1 a Programului Operaţional Regional 2014-2020, alocat pentru dezvoltarea microîntreprinderilor din domeniul producţiei sau prestărilor de servicii, este de 33,45 milioane euro, o firmă putând solicita printr-un proiect o finanţare nerambursabilă de maxim 200.000 euro.

În Regiunea Centru, un număr de 497 microîntreprinderi au depus cereri de finanţare în valoare totală de peste 113 milioane euro, prin care au solicitat fonduri nerambursabile de peste 74 milioane euro, mai mult decât dublul sumei alocate.
Pe de altă parte, pentru finanţarea investiţiilor în IMM performante, prin Prioritatea 2.2 a Programului Operaţional Regional 2014-2020, au fost alocate 24,7 milioane euro, fiecare IMM putând solicita finanţare de maxim 1.000.000 euro per proiect. Până la termenul limită de depunere a proiectelor pe această prioritate, un număr de 225 de firme au depus proiecte cu o valoare totală de peste 257 milioane euro.

Alte articole:   Primăria Brașov, bună de plată! 40.000 de lei daune după ce o brașoveancă și-a rupt piciorul într-o groapă!

Prin proiectele depuse s-au solicitat fonduri nerambursabile de aproape 144 milioane euro, de cinci ori mai mult decât suma disponibilă, fapt ce demonstrează că nevoia de finanţare pentru aceste firme este mult mai mare.
Diferenţa dintre valoarea totală a proiectelor şi sumele nerambursabile solicitate pe fiecare prioritate de investiţii, reprezintă contribuţia beneficiarilor, în cazul IMM dezvoltate aceasta fiind de minim 30%, iar la microîntreprinderi fiind de minim 10% din cheltuielile eligibile. Activitatea de contractare a demarat anul trecut, în acest moment la nivelul Regiunii Centru fiind semnate 140 contracte pe Prioritatea 2.1 şi încă 9 proiecte pe Prioritatea 2.2.

În cel mai scurt timp, la sediul ADR Centru din Alba Iulia se vor semna alte 120 de proiecte ale microîntreprinderilor şi 66 proiecte ale IMM, aflate în prezent în etapă de precontractare, contracte cu o valoare totală cumulată de circa 110 milioane euro. Fondurile alocate pentru finanţare sunt utilizate de antreprenorii din Regiunea Centru pentru a-şi dezvolta afacerile în construcţii, în domenii de producţie, precum şi în domeniul serviciilor pentru firme şi pentru populaţie.

Proiectele finanţate acum prin Regio 2014-2020 completează proiectele finanţate prin programul REGIO în perioada 2007-2013, când alte 248 de microîntreprinderi şi 13 structuri noi de afaceri au fost finanţate cu fonduri nerambursabile în valoare de circa 50 milioane euro, care au susţinut crearea a peste 3.000 noi locuri de muncă. Investiţiile REGIO sunt susţinute de ADR Centru pentru creşterea competitivităţii regionale şi pentru îmbunătăţirea gradului de atractivitate a Regiunii pentru investitori.
„În această perioadă intensificăm ritmul din procesul de contractare a proiectelor dedicate mediului de afaceri, din mai multe considerente. În primul rând, în precedenta perioadă de finanţare, 2007-2013, când am derulat programele aferente POR, dar şi pentru anumite componente privind competitivitatea economică, am constatat că interesul şi apetitul pentru astfel de finanţări este foarte mare în cazul mediului privat. Acesta a fost motorul care a susţinut economia regională, un exemplu fiind şi faptul că în Regiunea Centru, pe Programul Operaţional Regional 2007-2013, gradul de absorbţie a fondurilor europene a depăşit 82%, iar pe programul de competitivitate, POSCCE, absorbţia fondurilor alocate a depăşit 93%.

Alte articole:   Începe înscrierea la creşă sau la grădiniţă. Câte locuri sunt disponibile în Braşov

Acum, investiţiile în economie sunt susţinute de investiţiile publice, la nivel regional conturându-se tot mai bine un sistem de transport care facilitează legăturile cu vestul Europei, favorizând exporturile şi creşterea economică. Concret, în acest moment, pe toate axele POR 2014-2020 avem depuse în Regiune peste 1.000 de proiecte, a căror valoare totală este de peste 6,2 miliarde lei, mult mai mult decât alocarea de la nivel regional. Există semnale că domeniul dedicat microîntreprinderilor va fi relansat în trimestrul II al anului, deci susţinem beneficiarii de finanţare să absoarbă eficient fondurile disponibile, prin investiţii şi achiziţii de echipamente performante.
Suntem foarte concentraţi să contractăm proiectele firmelor româneşti, ca să impulsionăm competitivitatea locală şi regională, care trebuie să ţină pasul cu afluxul de investitori străini. În ultimul an, volumul de investiţii străine directe în Regiunea Centru a depăşit cu mult 6 miliarde euro, fapt ce a făcut să ne plasăm pe poziţia a doua din ţară în ce priveşte totalul investiţiilor străine. Dacă în trecut, industria uşoară şi industria lemnului ocupau poziţii importante în structura investiţiilor străine la nivel regional, în prezent industria auto, industria aeronautică, IT-ul şi industria farmaceutică sunt principalele domenii în care se concentrează investiţiile străine în Regiunea Centru.  Revenind la proiectele pe care le gestionăm în cadrul POR 2014-2020, din datele pe care la avem până în prezent, observăm faptul că investiţiile realizate cu fonduri europene sunt orientate preponderent către producţie, către retehnologizare şi creşterea productivităţii întreprinderilor finanţate”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Alte articole:   Făgărășeanul Andrei Stanciu a câștigat Premiul special pentru debut dramaturgic, la un festival internaţional de teatru şi film pentru elevi

Informaţii privind proiectele contractate în Regiunea Centru în cadrul POR 2014-2020 regăsiţi pe pagina www.adrcentru.ro, iar detalii privind instrucţiunile AMPOR asupra activităţilor pe care beneficiarii trebuie să le deruleze în cadrul proiectelor contractate pentru a obţine finanţare nerambursabilă, pot fi consultate pe pagina www.regio-adrcentru.ro, unde sunt publicate şi date privind proiectele depuse în cadrul programului REGIO la nivelul Regiunii Centru.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate