
Din acest sezon, persoanele cu dizabilități motorii din România pot să se bucure de senzația unică de a aluneca de zăpadă.
Cinci pârtii din țară vor fi dotate cu un scaun special cu ajutorul căruia persoanele cu dizabilități se pot bucura de schiat.
Scaunele pentru schi au fost donate deja sau vor ajunge în curând în Poiana Brașov, Cheile Grădiștei, Icoana Cavnic, Pârtia Feleacu Cluj și Vatra Dornei, astfel că toate persoanele cu dizabilități motorii din țară care vor vrea să încerce schiul vor putea să facă acest lucru gratuit, informează ski-outdoor.ro.
Proiectul a fost inițiat de Asociația Caiac Smile, din Satu Mare, care şi-a propus să dea şansa acestor persoane să se bucure de mişcare în sezonul rece și a adaptat 5 scaune cu rotile pentru schi, atfel încât persoanele cu dizabilităţi să poată schia singure.
“Noi am făcut singuri aceste scaune pe care persoanele cu dizabilități pot coborî pârtia însoțiți. Avem în dotare și 2 monoski, care sunt echipamente mai scumpe (de la aprox. 3.000 euro în sus), cumpărate, cu care acestea pot să schieze singure. E un scaun dotat cu talpă telescopică, iar bețele folosite au fiecare în capăt câte un schi. Persoanele cu dizabilități pot urca pârtia pe bandă sau pe teleschi, fără probleme Oriunde vor fi doritori în țară, noi vom merge cu aceste monoski-uri și îi vom învăța să schieze. La începutul anului am fost în Austria, unde am învățat cum se utilizează și avem deja membri în asociație care schiază singuri”, spune Ionuț Stancovici, fondatorul asociației Caiac Smile.
Fondatorul asociației spune că scaunele vor putea fi folosite gratuit de persoanele cu dizabilităţi, care vor putea învăţa să schieze singure cu ajutorul monitorilor asociaţiei.
Ionuț Stancovici, cel care a înființat asociația Caiac Smile, a început cu ture de caiac și caiac extrem pentru persoanele cu dizabilități, potrivit aceleiași surse.
Ideea i-a venit în urmă cu câțiva ani, impresionat de un film realizat în SUA despre soldații veniți de pe front cu dizabilități și care spuneau că singurul loc în care se simt normali este caiacul, pentru că acolo se folosesc doar partea superioară a corpului.
Pe viitor, Ionuț vrea să extindă ambele proiecte și să ofere cât mai multor persoane cu probleme motorii din România posibilitatea de a se bucura de caiac și schi.
Foto: Pârtia Teleschi Feleacu/Caiac Smile
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!