
Perioada de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav a fost extinsă de la 7 la 12 ani.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, proiectul de lege potrivit căruia asiguraţii vor avea dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav de până la 12 ani, faţă de până la 7 ani cât este în prezent, transmite Agerpres.
Proiectul modifică articolul 26 alineatul 1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, fiind extinsă vârsta, de la 7 ani la 12 ani, până la care se pot acorda concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav.
„Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 12 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani”, prevede proiectul adoptat.
Motivația inițiatorilor este că un copil bolnav cu vârsta de peste șapte ani nu poate fi lăsat singur acasă pentru a se îngriji singur sau a-și administra singur medicația. Vârsta minimă de la care un copil poate fi lăsat singur acasă (și în acel caz doar pentru câteva ore) este de 12 ani, în opinia psihologilor, potrivit avocatnet.ro.
„Scopul principal al modificării legislative este asigurarea cadrului legal pentru părinți de a-și îngriji în mod corespunzător copiii bolnavi în vârstă de până la 12 ani, fără a fi nevoie să recurgă la alte tipuri de concedii”, scriu inițiatorii.
Iată principalele prevederi ale OUG 158/2005 cu privire la concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav:
- pentru a fi solicitat, salariatul trebuie să fi cotizat la sistemul public de sănătate timp de minimum șase luni în ultimele 12 luni;
- cuantumul brut lunar al indemnizației este de 85% din baza de calcul (media veniturilor brute lunare din perioada de stagiu);
- indemnizația, care se suportă integral din bugetul statului, se poate acorda numai unuia dintre părinți, nu ambilor părinți;
- concediul se acordă, de principiu, timp de 45 de zile calendaristice pe an (însă în anumite situații perioada poate fi mai lungă).
Proiectul merge spre promulgare la șeful statului.
Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!
Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI