Dulceață, lichior și vin din vișine

Dulceață, lichior și vin din vișine

Pentru că au apărut pe piaţă vișinele (care au început să se coacă și la Brașov), iar gospodinele și „gospodinii“ știu că trebuie să aibă grijă de provizii pentru iarnă, vă oferim câteva rețete găsite pe site-uri specializate.

Găsiți mai multe sfaturi și trucuri pentru a obține delicatesele dorite!

Asteptam retete si de la voi, pe care le vom publica!!!

Dulceață de vișine

Ingrediente:

  • 4 kg visine
  • 2 kg zahar
  • 1 lamaie

Preparare:

Visinele, curatate si spalate, le punem intr-un vas impreuna cu un kilogram si jumatate de zahar  (un strat de visine, un altul de zahar). Le lasam peste noapte la rece, iar a doua zi le punem pe aragaz la foc potrivit, impreuna cu restul de zahar.

Cand siropul este suficient de gros, luam vasul de pe foc, il lasam cam 10-15 minute sa se racoreasca si apoi punem dulceata in borcanele. Strangem bine capacele si le mai lasam pentru jumatate de ora in cuptorul incins (dar inchis!). (sursa: bucataras.ro)

Ingrediente:

  • 5 kilograme de vişine
  • 4 kilograme zahăr
  • 2-3 lămâi
  • 1 baton de vanilie (opţional)

Preparare:

  1. Spălaţi şi alegeţi fructele. Aruncaţi fructele lovite tare sau stricate.
  2. Extrageţi zeama de lămâie.
  3. Rupeţi codiţele şi scoateţi sâmburii vişinelor cu partea specială a presei de usturoi. Puteţi folosi şi o frigăruie metalică, o andrea sau o sârmă de oţel inoxidabil.
  4. Puneţi vişinele fără sâmburi direct în oala de fierbere (o oală de 12-15 litri). Stropiţi-le pe măsură ce le adăugaţi cu zeamă de lămâie pentru a nu se oxida.
  5. Adăugaţi zahărul pe măsură ce adăugaţi vişinele.
  6. Extrageţi seminţele din batonul de vanilie şi adăugaţi-le împreună cu batonul în oală.
  7. Amestecaţi fructele cu zahărul, zeama de lămâie şi vanilia.
  8. Puneţi oala la foc mic, preferabil pe o plită (nu pe flacără directă).
    Dacă flacăra este directă, prea puternică sau nu amestecaţi în dulceaţa, este posibil ca aceasta să se afume.
    Până fierbe dulceaţa, sterilizaţi borcanele: introduceţi borcanele spălate şi uscate (fără capac) într-o tavă la cuptor pentru 10 minute la 180-200 de grade.
  9. Fierbeţi amestecând treptat aproximativ 1 oră până când dulceaţă face spumă şi fructele plutesc la suprafaţă.
  10. Culegeţi spuma cu o spumieră şi luaţi oala de pe foc.
  11. Turnaţi dulceaţa în borcane cu filet.
  12. Întoarceţi borcanele cu capul în jos şi acoperiţi-le cu pături groase pentru a determina formarea vacuumului.

Dulceaţa de vişine se păstrează la rece în cămară sau în beci timp de 12-24 de luni şi se foloşete pentru deserturi sau ca atare pentru tartine dulci. (cevabun.ro)

Ingrediente:

~ 5 kg de visine desamburite
~ 4 kg de zahar

Preparare:

Se spala visinele, se scot samburii si in vasul in care fierbem dulceata punem un strat de visine unul de zahar.
De preferat e sa puneti maxim doua kg de visine in vas pentru a ramane cat de cat visinele intregi. Se tin peste noapte sau cateva ore apoi se pun la foc mic pana ce siropul incepe sa se lege. 
Daca vi se pare ca e prea mult sirop, cum a fost la mine, de exemplu, puteti lua din el mai spre sfarsitul fierberii si astfel veti obtine si un sirop pe care il puteti bea cu apa minerala sau plata sau pur si simplu ca topping la inghetate sau clatite. 
Se pune dulceata fierbinte in borcane se infileteaza capacul si borcanele se aseaza cu gura in jos pentru a obtine vidarea lor. Se tin asa pana la racire completa. 
Mai puteti incerca sa puneti deasupra fiecarui borcan inainte de a-l infileta cate o felie de lamaie si asa nu se formeaza crusta de mucegai peste iarna. 

Alte articole:   Spitalul de Pneumoftiziologie Brașov riscă să piardă finanțarea PNRR. Ministrul Sănătăţii: În momentul de faţă, 15 spitale sunt în construcţie
Vișinată

Vişinata, un pseudo-lichior de vişine, este probabil cea mai populară băutură de casă, mai uşor şi mai la îndemână de realizat decât vinul sau alte licori alcoolice. Vişinata este, de fapt, un macerat alcoolic, pe bază de fructe şi zahăr. Vă puteţi produce singuri vişinata acasă respectând câteva indicaţii simple.

Ingrediente:

  • 3 kilograme vişine
  • 1,2 kilograme zahăr
  • 600 ml alcool dublu rafinat (87 sau 96 de grade)

Preparare:

  1. Spălaţi vişinele cu tot cu sâmburi.
  2. Aşezaţi vişinele şi zahărul în straturi într-o damigeană.
  3. Acoperiţi gura damigenei cu un tifon legat cu sfoară, pentru a permite fructelor “să respire” dar să împiedice intrarea insectelor.
  4. Lăsaţi fructele la macerat timp de 10 zile, la soare, până când zahărul s-a topit şi fructele şi-au lăsat zeama.
  5. Adăugaţi alcoolul peste fructe şi acoperiţi damigeana cu un dop de plută.
  6. Lăsaţi alcoolul la macerat pentru minim 8 săptămâni (în mod ideal 3 luni).
  7. Strecuraţi vişinata prin tifon şi turnaţi-o în sticle.
Nu adăugaţi alcoolul înainte ca fructele să îşi lase zeama şi zahărul să se topească deoarece veţi distruge vişinata.
Nu folosiţi sticle de plastic. Perioada lungă de macerare va permite alcoolului să împrumute şi gustul plasticului.
Se consideră, în mod eronat, că se pot folosi rachiuri pentru prepararea acestei băuturi. Singura băutură care poate înlocui alcoolul dublu rafinat este o vodcă de foarte bună calitate care, însă, din cauza preţului va transforma vişinata într-o băutură nepermis de scumpă.
În unele zone, în special din nordul ţării, se folosesc fructe zdrobite, fără sâmburi. În acest caz vişinata se serveşte cu tot cu pulpa de fruct aflată în suspensie în alcool.
În acelaşi fel se poate obţine şi lichiorul din cireşe negre. (cevabun.ro)
Ingrediente: La 1 kg de visine adaugam 500 g zahar si 1/2 l alcool dublu rafinat de 90 grade. Daca bugetul este limitat puteti inlocui alcoolul cu vodca ruseasca. Mod de preparare:Visinele coapte,sanatoase se spala,se curata de frunzulite si codite si se lasa la zvantat.Cand sunt zvantate bine se toarna cu mare grija sa nu sfarame intr-o damigeana de sticla in straturi alternative visine-zahar, avand grija ca ultimul strat sa fie cu zahar. Se inchide foarte bine damigeana si se lasa la macerat cca o saptamana,pana cand zaharul se topeste formandu-se siropul.In tot acest timp zilnic damigeana trebuie scuturata bine pentru ca fructele sa se amestece cu zaharul.
Cand s-a topit zaharul si siropul este gata format se va adauga alcoolul sau vodca si se mai lasa cca 3 saptamani, timp in care se va agita la doua zile si se va pastra de aceasta data la loc intunecat si mai racoros.Eu adaug si putin sirop de visine preparat separat pentru aroma. Daca vi se pare prea dulce visinata mai adaugati putin alcool sau vodca,iar daca vi se pare prea tare mai adaugati putin sirop de visine…, depinde de gustul fiecaruia…Cand este gata se trage cu mare grija in sticle (nu trebuie agitat prea tare continutul),iar visinele se pot folosi la prajituri sau diferite dulciuri. (petitchef.ro)Visinata se poate face si cu tuica in loc de votca, dar tuica trebuie sa fie intoarsa (cca 50 de grade) si sa nu aiba miros. Atunci se folosesc 4 l de votca. Se prepara dupa aceeasi reteta ca si visinata, dar in cantitati mai mici (regula de trei simpla).
  • Se aleg visinele bine coapte, se spala, se scurg si se pun in damigeana in straturi alternative, cu zahar, avand grija ca ultimul strat sa fie zahar. Eu am folosit si bidoane de plastic alimentar de 5 -6 litri sau de 10 litri (cele de la apa plata). Iese la fel de buna si se pastreaza bine de la un an la altul (daca mai ramane!).
  • Se leaga vasul la gura cu un tifon impaturit si se pune unde doriti, sa nu va incurce. Se lasa circa 2 saptamani, timp in care se rastoarna vasul de vreo 4-5 ori, sa se amestece bine siropul.
  • Cand zaharul s-a dizolvat de tot (depinde unde puneti vasul, temperatura, soare, umbra), se adauga alcoolul si se amesteca toata compozitia. Se astupa vasul si se lasa circa 2 luni, scuturand din cand in cand vasul. Se strecoara si se pune in sticle sau bidoane de plastic mai mici.

Ingrediente:

  • 3 l suc de visine obtinut prin zdrobirea fruc­telor
  • 2 kg zahar
  • 1 lingurita cu drojdie uscata
  • 5 l apa rece

Mod de preparare?

Se face sucul de visine, se amesteca, dupa ce zaha­rul a fiert cu 5 1 de apa, cu siropul, se lasa sa se raceasca si se adauga drojdia de bere.

Se pune in vas de sticla, im­pachetat in carpe curate, se leaga cu tifon, se lasa la ma­cerat Se umbla in vas dupa 5-6 zile, apoi se mai lasa pana se limpezeste. Se trage in sticle mici, curate si oparite, se pastreaza la rece. (retetadeazi.ro)

Alte articole:   Elena Udrea ar putea fi eliberată din penitenciar. Tribunalul Prahova judecă joi contestaţia DNA la decizia de liberare

Ingrediente

  • 5 kg visine, 
  • 10 l apa, 
  • 3 kg zahar, 
  • drojdie de bere

Mod de preparare

Se spala fructele, se curata de codite si se pun intr-un vas mare de sticla acoperite cu zahar. O lingura de zahar se freaca impreuna cu drojdie de bere cat o nuca, pana cand aceasta devine lichida. Se pune peste fructe. Din fructe se pastreaza jumatate de cantitate, care se zdrobesc cu mana pentru a grabi fermentatia. Vasul se umple apoi cu apa rece si se lasa la cald sa fermenteze continutul sase zile.
Se amesteca in fiecare zi in vas. Cand fermentatia a incetat, vinul se scoate din vasul in care a stat si se toarna in sticle mici, care se leaga si se pasteurizeaza in bain-marie. Se pastreaza apoi la rece, peste iarna. (culinar.ro)
5 kg zeama de visine, 2 kg zahar, 5 l apa, drojdie de bere.Se aleg visinile coapte (circa 5 kg), sanatoase si se stoarce zeama. In apa fiarta se dizolva zaharul. Dupa ce apa s-a racit si a ajuns calduta se dizolva putina drojdie de bere si se toarna zeama de visine. Se leaga vasul la gura cu tifon si se lasa la fermentat.Procesul de fermentare dureaza in functie de temperatura. Dupa ce a incetat fermentarea se trage vinul la sticle cu atentie pentru nu-l tulbura. Sticlele se astupa cu dopuri si se pastreaza la rece, de preferinta intr-un beci racoros.Vinul se poate strecura printr-un tifon dublu si poate fi pastrat intr-o damigeana. Dupa ce s-a limpezit se trage la sticle cu multa atentie cu ajutorul unui furtun. (bauturialcoolice.blogspot.com)
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate

De top în Brașov