Patronul de la Ferma Dacilor și doi administratori au fost reținuți

Patronul de la Ferma Dacilor și doi administratori au fost reținuți

Patronul de la Ferma Dacilor, Cornel Dinicu, și doi administratori au fost reținuți marți pentru 24 de ore, a anunțat Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Administratorii pensiunii Ferma Dacilor, unde opt persoane au murit în urma unui incenidu, au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Este vizat Cornel Dinicu, patronul de facto al societăţii, dar şi alte două persoane fizice. Aceştia sunt acuzaţi, între altele, de ”distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru”.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a transmis, marţi, un comunicat de presă cu detalii despre dosarul care vizează incendiul de la Ferma Dacilor.

”Prin ordonanţa din data de 01.01.2023, dispusă în dosarul privind incendiul ce a avut loc la data de 26.12.2023 la Complexul turistic „Ferma Dacilor” din localitatea Tohani, comuna Gura Vadului, judeţul Prahova, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de o persoană juridică şi faţă de trei persoane fizice, administratori statutari sau în fapt ai societăţii comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru”, se arată în comunicat, scrie News.ro.

Ferma Dacilor „a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a legii”

Potrivit documentului citat, ”în perioada 2016 – 26.12.2023, în realizarea obiectului de activitate şi în interesul societăţii comerciale, ca urmare a demersurilor factorilor decizionali din structura de conducere (respectiv a administratorului statutar şi a celor doi administratori în fapt), societatea comercială a funcţionat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispoziţiilor legale privind derularea activităţii de «cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată», desfăşurate la sediul social din comuna Gura Vadului, sat Tohani, nr. 76B, jud. Prahova”.

”Astfel, construcţia corpului principal de clădire, ce include restaurant, bucătărie şi spaţii de cazare la parter şi mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obţinerea avizelor şi autorizaţiei de construire. Totodată, demersurile şi măsurile dispuse pentru „intrarea în legalitate” au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale, respectiv ale Legii nr. 50/1991 republicată privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi ale Legii nr. 10/1995 republicată privind calitatea în construcţii. De asemenea, trebuie precizat că unitatea turistică a funcţionat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, H.G.R. nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu şi a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru funcţionarea corespunzătoare, şi fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu”, au mai transmis procurorii.

„Sursa probabilă a incendiului, „efectul termic al curentului electric”

Potrivit acestora, ”situaţia expusă anterior a creat premisele izbucnirii şi propagării la data de 26.12.2023, în jurul orei 05:45, a unui incendiu ce a condus la distrugerea imobilului şi la decesul a 7 persoane fizice, sursa probabilă a incendiului fiind «efectul termic al curentului electric»”.

Alte articole:   VIDEO Accident spectaculos pe DN 6, în Dolj: Un TIR a intrat pe contrasens și a lovit două mașini

Acuzațiile aduse de procurori primarului și fostului primar din Gura Vadului

De asemenea, anunţă procurorii, în cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale şi faţă de alte trei persoane fizice, după cum urmează:

1.Cu privire la una dintre aceste persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual în formă continuată (art. 321 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.) – două acte materiale şi abuz în serviciu în formă continuată (art. 297 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.) – două acte materiale, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 2 C.pen.

”Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că la datele de 16.06.2020 şi 29.09.2020, în calitate de funcţionar public – primar al comunei Gura Vadului, împreună cu un alt funcţionar public din cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilităţi în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, a emis două certificate de atestare a edificării/extinderii construcţiei, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, omiţând să verifice îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Potrivit procurorilor, ”funcţionarul public şi-a îndeplinit defectuos îndatoririle de serviciu, cauzând o vătămare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu îndeplinirea condiţiilor de siguranţă a construcţiilor oferite spre închiriere în regim hotelier de persoana juridică menţionată anterior, precum şi a drepturilor fundamentale la integritate corporală şi viaţă”.

Alte articole:   Cinci puncte de prim-ajutor pe timp de caniculă, în Făgăraş

Şi doi funcţionari din cadrul Primăriei Gura Vadului sunt cercetaţi

2.Cu privire la o altă persoană, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual (art. 321 alin. 1 C.pen.) şi abuz în serviciu (art. 297 alin. 1 C.pen.), ambele cu aplicarea art. 38 alin. 2 C.pen., constând în aceea că, la data de 11.11.2020, în calitate de funcţionar public – primar al comunei Gura Vadului, împreună cu funcţionarul public din cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilităţi în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, a emis un certificat de atestare a edificării/extinderii construcţiei, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului.

”Astfel, s-a omis verificarea îndeplinirii  condiţiilor prev. de art. 37 alin. 6 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, precum şi a condiţiilor cumulative prev. la art. 5 din Legea  nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii. Prin îndeplinirea defectuoasă a îndatoririlor de serviciu de către suspect, s-a cauzat o vătămare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu îndeplinirea condiţiilor de siguranţă a construcţiilor oferite spre închiriere în regim hotelier de persoana juridică menţionată anterior, precum şi a drepturilor fundamentale la integritate corporală şi viaţă”, arată Parchetul.

3.În raport de cea de-a treia persoană, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual în formă continuată (art. 321 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.) – trei acte materiale şi abuz în serviciu în formă continuată (art. 297 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.) – trei acte materiale, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 2 C.pen.

”La datele de 26.06.2020, 29.09.2020 şi 11.11.2020, în calitate de funcţionar public în cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilităţi în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, împreună cu cele două persoane care au îndeplinit, succesiv, funcţia de primar al comunei Gura Vadului, a emis două, respectiv un certificat de atestare a edificării/extinderii construcţiei, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului. Funcţionarul public a omis să verifice îndeplinirea condiţiilor legale menţionate mai sus, îndeplinindu-şi defectuos îndatoririle de serviciu şi cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu îndeplinirea condiţiilor de siguranţă a construcţiilor oferite spre închiriere în regim hotelier de persoana juridică menţionată anterior, precum şi a drepturilor fundamentale la integritate corporală şi viaţă”, anunţă procurorii.

Aceştia precizează că, faţă de cele trei persoane fizice având calitatea de administratori (un administrator statutar şi doi administratori în fapt) s-a dispus măsura preventivă a reţinerii pe o durată de 24 de ore.

Alte articole:   Cutremur în judeţul Tulcea, unde mişcările seismice sunt rare

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate