„Paşi spre Marea Unire”, expoziția la Prima Școală Românească

„Paşi spre Marea Unire”, expoziția la Prima Școală Românească

Documente autentice de la Marea Unire din 1918, corespondenţe, diplome oferite eroilor căzuţi în război, steagul de încoronare a regelui Ferdinand, un fragment din valtrapul lui Mihai Viteazul şi multe alte documente şi obiecte unicat pot fi văzute la expoziţia jubiliară 2018 „Paşi Spre Marea Unire”, vernisată miercuri, la Complexul muzeal de lângă Biserica Sf. Nicolae din Scheii Braşovului.

Autorul expoziţiei, directorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti din Şcheii Braşovului, preot dr. Vasile Oltean, a declarat că expoziţia este o sinteză a istoriei naţionale canalizată pe ideea Marii Uniri.

„Paşi spre Marea Unire, aşa se cheamă expoziţia pentru că ea vrea să acopere un adevăr mare pe care l-a spus Lucian Blaga: «pentru evenimentul din 1918 nu a fost nevoie de o mare pregătire pentru că ne-am pregătit cu toată istoria noastră». Pentru că, într-adevăr, toate evenimentele care s-au derulat în spaţiul nostru geografic aveau acest simbol al Marii Uniri, al Unirii tuturor românilor. Expoziţia reprezintă o sinteză a istoriei naţionale canalizată pe ideea Marii Uniri”, a declarat dr. Vasile Oltean.

Perioada lui Mihai Viteazul este marcată în expoziţie de cele trei popasuri ale acestuia la Braşov, iar evenimentele de la 1877 sunt de asemenea evidenţiate, inclusiv prin cele 32 de comitete filantropice iniţiate în acel an la Braşov pentru a susţine efortul militarilor români implicaţi în Războiul de Independenţă, a precizat Oltean. Şi perioada Primului Război Mondial este marcată prin documente şi obiecte referitoare la prezenţa în luptă a a tinerilor braşoveni de atunci, dar şi prin faptul că toţi profesorii şagunişti s-au înrolat în război în idealul că vor face România Mare, a afirmat autorul expoziţiei.

Alte articole:   Cele mai multe prostituate înregistrate legal în Germania sunt românce

De asemenea, sunt expuse jurnale de front, catastife bisericeşti din vremea voievodului Constantin Brâncoveanu, documente cu referinţă directă la adunarea de la Alba Iulia din 1918, la care au participat 94 de braşoveni şi multe mărturii de la acest eveniment.

În curând va apărea şi cartea ”Paşi Spre Marea Unire”, care va avea 900 de pagini ”şi care îngemănează aceste valori de istorie naţională”, a subliniat dr. Vasile Oltean.

Expoziţia va putea fi vizitată până la sfârşitul acestui an.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate