Păpușile copilăriei, univers al satului românesc – IN MEMORIAM artistul popular Doina Nistor

Păpușile copilăriei,  univers al  satului  românesc – IN MEMORIAM artistul popular Doina Nistor

În vatra satului ancestral, fiecare copil își crea un univers al lui, din poveștile auzite de la bunici și părinți, din elementele rituale și obiceiurile de peste an și, bineînțeles, jucăriile și jocurile copilăriei. De cele mai multe ori, jucăriile le crea singur din obiecte găsite în natură și gospodărie.

Pentru o fetiță, pănușile de porumb, lingurile de lemn sau diferitele împletituri și cârpe se transformau cu puțină imaginație în făpturi de basm și Ilene Cosânzene.

Din lumea de basm a satului românesc a venit cu mulți ani în urmă și Doina Nistor, creator popular de port tradițional și păpuși tradiționale.

Doina Nistor a creat timp de aproape două decenii o lume de poveste prin păpușile de lână pe care le îmbrăca frumos în port popular și apoi le picta cu deosebit talent și migală chipul.

Alte articole:   AUR solicită coaliției PSD-PNL retragerea sprijinului pentru Alfred Simonis

Doina Nistor a fost un ambasador redutabil pe meridianele lumii, reprezentând cu succes meșteșugurile și portul românesc în multe expoziții și târguri internaționale. Amintim aici Germania, Austria, Polonia, Estonia, Grecia, Bulgaria, Cipru, Olanda, Franța și Israel.

Despre păpușile ei spunea adesea că „nu sunt jucării, ci purtătoare de emoție, de amintiri și de nostalgii. Ele te trimit cu gândul la copilărie și în același timp, sunt contemporane.” 

Doina Nistor a avut un vis: acela de a transmite mai departe generației tinere tradițiile și obiceiurile strămoșilor noștri. În acest sens, în 2010, alături de doi colegi, un iconar și un sculptor, a fondat Asociația Creatorilor de Arta Tradițională și Contemporană din Brașov, asociație prin intermediul căreia a reușit să organizeze tabere de creație și ateliere pentru elevii brașoveni. 

De profesie, Doina Nistor a fost inginer la fabrica Rulmentul Brașov. În  2004 a abandonat serviciul și a pornit pe cont propriu în marea aventură a meșteșugurilor și a artei tradiționale. La primele târguri din Brașov și București a debutat cu broderie și port popular.

Alte articole:   Un minor de 14 ani a amenințat cu un pistol un șofer care i-a atras atenția că traversează neregulamentar

La solicitarea unui teatru particular de păpuși a realizat câteva personaje populare pentru un spectacol. Așa s-a născut o pasiune nebună pentru portul popular miniatural și personajele din basmele copilăriei.

În ultimul interviu acordat în anul 2017, revistei „Inside Brasov”, ne mărturisea că prin truda ei a vrut să arate lumii cine suntem, de fapt. 

„Am reușit să  transmit acest mesaj prin păpușile mele care poartă portul popular și încărcătura emoțională a acestor meleaguri. Astfel am reușit să prezint un produs autentic românesc, care a înlocuit o mie de cuvinte.”

Se împlinesc 4 ani de când artistul popular Doina Nistor ne-a părăsit. A plecat să creeze jucării într-o lume mai bună. A bucurat sute de copii prin creațiile ei. Îi mulțumim pentru ceea ce a însemnat pentru creatorii brașoveni de artă tradițională.

Alte articole:   Se deschide sezonul de schi în Poiana Brașov

Text: Asociația Creatorilor de Arta Tradițională și Contemporană din Brașov

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate