Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, deschis pentru prima dată publicului larg

Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, deschis pentru prima dată publicului larg

Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia se deschide începând de luni, după reabilitarea cu fonduri europene.

Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, care a fost construit în secolul al XV-lea şi în care a locuit şi voievodul Mihai Viteazul, va fi deschis de luni 5 februarie, pentru public în urma finalizării lucrărilor de restaurare realizate cu fonduri europene, odată cu deschidea oficială a muzeului cu acelaşi nume, transmite Agerpres.

Pentru prima dată în istorie, Palatul Principilor Transilvaniei devine accesibil publicului larg, începând de luni, 5 februarie, odată cu deschidea oficială a muzeului cu acelaşi nume. Vizitatorii vor putea admira o primă expoziţie de bază, care ilustrează perioadele istorice marcante, evenimente cheie şi transformările prin care a trecut Palatul Principilor. Între curatorii virtuali ce îi vor întâmpina pe musafirii curioşi se numără şi Regina Isabella, care îşi va spune povestea, alături de o serie de personaje relevante pentru diversele epoci„, se menţionează într-un comunicat transmis, joi, Agerpres.

Alte articole:   Românii stabiliţi în Spania vor putea avea dublă cetățenie. Acordul va fi semnat în iulie

Vizitatorii vor putea admira o primă expoziţie de bază, care ilustrează perioadele istorice marcante, evenimente cheie şi transformările prin care a trecut Palatul Principilor. Acestei prime părţi a expoziţiei permanente îi vor urma în scurt timp alte două.

Intrarea este gratuită în luna februarie

Accesul în sectorul expoziţional se va face prin Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Alba Iulia, în baza unui bilet de intrare care va fi eliberat gratuit pe perioada lunii februarie.

Pentru o experienţă cât mai relevantă în cadrul muzeului, vizitele vor beneficia de ghidaj de specialitate, acestea fiind programate din jumătate în jumătate de oră. Pentru acelaşi considerent, nu va fi permis accesul grupurilor mai mari de 15 persoane o dată.

Alte articole:   VIDEO Alexandra Crivineanu la Culisele Zilei cu Sebastian Dan: Avem obligația să deblocăm Brașovul!

Muzeul Palatului Principilor Transilvaniei va fi deschis de marţi până duminică, între orele 9,00 şi 17,00, excepţie făcând ziua inaugurării.

Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia a fost inaugurat oficial sâmbătă în prezenţa ministrului Culturii, Raluca Turcan.

Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia

Fostul palat al principilor Transilvaniei a fost construit în secolul al XV-lea, fiind modificat şi extins în secolele XVI-XVII. Iniţial, clădirea a avut drept destinaţie reşedinţa Capitoliului romano-catolic, adică locul unde se redactau şi autentificau acte.

Din secolul al XVI-lea a fost reşedinţă princiară, iar pentru o perioadă de 11 luni, în anii 1599 şi 1600, edificiul a servit ca reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul.

Alte articole:   Comisia Europeană cere României să suspende autorizația a peste 45 de medicamente. Lista completă

Clădirea a fost grav avariată de turci şi tătari, în timpul marilor invazii din 1658 şi 1662.

Odată cu cucerirea Transilvaniei de către Imperiul Habsburgic, palatul a fost transformat în cazarmă, rămânând cu acest statut timp de trei secole.

În ultimii ani, o parte din clădirea palatului a fost supusă unor ample lucrări de restaurare, printr-un proiect cu fonduri europene.

În urmă cu un an, municipalitatea a recepţionat lucrările la corpul E al palatului, care au durat cinci ani.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate