Pâinea se va scumpi în perioada următoare. Petre Daea: Grâul este mai scump acum 

Pâinea se va scumpi în perioada următoare. Petre Daea: Grâul este mai scump acum 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea spune că pâinea se va scumpi în perioada următoare, din cauza prețurilor mari de producție.   

Petre Daea estimează că pâinea va costa mai mult în acest an, întrucât toate costurile de producţie sunt mai mari, inclusiv cele de obţinere a recoltei de grâu. 

Potrivit ministrului, fermierii vor vinde grâul la un preţ majorat pentru a putea să îşi acopere cheltuielile de până acum şi a continua să cultive terenurile agricole. 

„Grâul este mai scump acum pentru că s-a produs mai scump. Eu nu sunt adeptul celor care spun că piaţa face preţul. Nu, piaţa stabilizează preţul, dar preţul este făcut din elementele de cost, iar fermierii lucrează cu o motorină mai scumpă, cu îngrăşăminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forţă de muncă mai scumpă. (…) Fermierii sunt extrem de ponderaţi în a solicita preţuri mari. Ei nu solicită preţuri mari că doresc, ei solicită doar preţul prin care să poată să îşi recupereze cheltuielile pe care le-au făcut, în aşa fel încât să poată lucra în continuare terenul respectiv. Pentru că, dacă se opreşte producătorul, sigur că nu avem pâine în România. Şi să nu oprim producătorul, să avem pâine în România – e adevărat, mai scumpă, datorită procesului tehnologic şi elementelor de cheltuieli respective, care se înmănunchează în costul de producţie la sfârşitul realizării produsului ca atare”, a declarat Daea, relatează Agerpres

Ministrul Agriculturii a mulţumit fermierilor pentru efortul din acest an şi a reiterat faptul că producţia de grâu obţinută acoperă necesarul intern şi permite inclusiv exportarea unor cantităţi. 

Alte articole:   Programul Focus Plus 31 transformă elevii Colegiului Tehnic Energetic Remus Răduleț (Școala 31) din Brașov în realizatori de film documentar

Prețul pâinii a crescut și în luna martie a acestui an. Acesta s-a majorat cu 50-60 de bani.

Invazia Rusiei a împiedicat comerțul din porturile Mării Negre. Astfel, prețurile de referință la grâu la bursa din Chicago au crescut cu 40%.

Precedenta scumpire a fost operată în ultimele zile ale anului trecut. Justificările acestor scumpiri sunt reprezentate de creșterea prețurilor la energie și a ridicării prețului la grâu, spun specialiștii.

Foto: Inquam Photos / Mircea Manole

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate