
22.00 Administratorul firmei braşovene şi soţia acestuia, acuzaţi că au luat un milion de euro mită, sub forma unui sejur în Gran Canaria şi a unei maşini Chrysler Sebring, pentru a cumpăra, în numele societăţii administrate, terenuri forestiere, au fost arestaţi pentru 29 de zile.
16.00 Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea, efectuează acte de urmărire penală faţă de doi brăneni, soț și soție.
Dragoș Lipan Secu, administrator delegat al societăţii comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, și soția acestuia, Mariana Lipan Secu, sunt acuzați de luare de mită, respectiv complicitate la infracţiunea de luare de mită şi spălare a banilor, ambele în formă continuată.
Conform acţiunii penale întocmite de procurorii DNA, în perioada 2007 – 2009, în calitate de administrator delegat al societăţii comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran (societate ai cărei asociaţi sunt o persoană juridică și una fizică străine), „inculpatul Lipan Secu Dragoş a pretins de la doi denunţători şi, prin intermediul soţiei sale, inculpata Lipan Secu Mariana, a primit suma totală de 4.450.000 lei, contravaloarea unui sejur efectuat în Gran Canaria de către inculpaţi împreună cu denunţătorii în vara anului 2007 şi un autoturism marca Chrysler Sebring, pentru ca, în numele societăţii comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Braşov, să cumpere de la denunţători terenuri forestiere, la preţurile şi în condiţiile stabilite în prealabil de Lipan Secu Dragoş şi de denunţător”, se arată în materialul procurorilor DNA.
În perioada 2008 – 2009, Dragoş şi Mariana Lipan Secu „au disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 4.450.000 lei şi a autoturismului marca Chrysler Sebring, primite cu titlu de mită, prin încheierea unor contracte de donaţie mobiliară şi a unui contract de vânzare-cumpărare”.
Celor doi inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, iar procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pentru 24 de ore.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.