
Trecerea la ora de iarnă 2021 se face în ultimul weekend din luna octombrie, adică în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021.
În noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021 vom trece la ora de iarnă și ar putea fi ultimul an în care vom face această trecere.
Trecerea la ora de iarnă 2021 se face în ultimul weekend din luna octombrie, adică în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021, sâmbătă spre duminică.
Atunci, ceasul se dă cu o oră înapoi, iar ora 4:00 va deveni ora 3:00.
Astfel, ziua de 31 octombrie 2021 devine cea mai lungă zi a anului, cu 25 de ore.
Anul 2021 ar putea fi ultimul în care vom face aceste schimbări. Comisia Europeană a cerut renunţarea la schimbarea orei, dar deocamdată România nu a ratificat încă recomandarea.
Ora de iarnă este considerată ora standard și este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră.
Cel care s-a gândit prima dată la posibilitatea introducerii acestui tip de orar convențional a fost un neo-zeelandez pe numele Hudson, în 1898.
Cum ne afectează această schimbare
Deși vom dormi mai mult cu o oră, schimbarea orei are și unele efecte neplăcute. Presupune o schimbare în rutina zilnică, iar pe unii oameni îi afectează inclusiv pe planul sănătății.
Medicii spun că schimbarea orei poate afecta organismul, mai ales în cazul categoriilor aflate la extreme: copiii şi vârstnicii. Pot să apară insomnii, oboseală, nervozitate sau dureri de cap, pentru că schimbarea orei aduce, de fapt, o modificare a rutinei.
În plus, unele persoane pot acuza astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului.
Medicii spun că avem nevoie de o perioadă cuprinsă între 1 și 2 săptămâni pentru a ne adapta la ora de iarnă.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!