OMS recomandă ca vaccinul AstraZeneca să fie utilizat în continuare

OMS recomandă ca vaccinul AstraZeneca să fie utilizat în continuare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a afirmat miercuri că imunizările cu vaccinul împotriva Covid-19 realizat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford trebuie să continue, în timp ce organizaţia efectuează o evaluare a siguranţei acestuia, transmite CNBC şi News.ro.

Cele mai recente recomandări din partea organismului global de sănătate publică vin după ce o serie de ţări europene au anunţat că vor suspenda utilizarea vaccinului din cauza îngrijorării că ar putea fi legat de cazurile raportate de apariție a unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate.

Comitetul consultativ al OMS pentru siguranţa vaccinurilor a examinat datele disponibile cu privire la vaccin.

Miercuri, OMS a emis un comunicat în care afirmă că „vaccinarea împotriva Covid-19 nu va reduce bolile sau decesele din alte cauze”.

„Se ştie că evenimentele tromboembolice apar frecvent. Tromboembolismul venos este a treia cea mai frecventă boală cardiovasculară la nivel global „, afirmă OMS.

Potrivit organizaţiei, deşi este o procedură de rutină pentru ţări să semnaleze potenţiale evenimente adverse după imunizare, în special în campaniile de vaccinare în masă, „acest lucru nu înseamnă neapărat că evenimentele sunt legate de vaccinarea în sine”.

Cu toate acestea, „este o bună practică să le cercetăm. De asemenea, arată că sistemul de supraveghere funcţionează şi că există controale eficiente„.

OMS este în legătură permanentă cu Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi cu autorităţile de reglementare din întreaga lume pentru cele mai recente informaţii despre siguranţa vaccinului Covid-19, a adăugat comunicatul.

OMS arată că va comunica imediat concluziile către public odată ce evaluarea sa va fi finalizată.

„În acest moment, OMS consideră că beneficiile vaccinului AstraZeneca depăşesc riscurile sale şi recomandă continuarea vaccinărilor”, adăugă comunicatul.

O concluzie a evaluării EMA este aşteptată astăzi.

Mai multe ţări europene au întrerupt temporar utilizarea vaccinului împotriva COVID-19 al companiei AstraZeneca, pe fondul îngrijorărilor legate de posibilele efecte adverse ale vaccinului.

Reprezentanţii Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au decis ca în România să continue imunizarea cu serul AstraZeneca.

https://newsbv.ro/2021/03/16/romania-continua-vaccinarea-cu-serul-astrazeneca/

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate