O specialistă în energie din Brașov, speaker la FEL România

O specialistă în energie din Brașov, speaker la FEL România

Future Energy Leaders (FEL) România, programul de tineret al Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), a organizat astăzi cea de a III-a ediție a conferinței „Femei în energie”, la Palatul Parlamentului.

În cadrul evenimentului, desfășurat sub înaltul patronaj al Camerei Deputaților – Comisia pentru Industrii și Servicii, doamne de succes au discutat despre tranziția energetică și despre importanța diversității în sectorul energetic.

Tranziția energetică este un proces important deopotrivă în viețile femeilor, cât și în ale bărbaților, chiar dacă datele istorice indică faptul că în sectorul energetic amprenta predominantă este cea masculină. Potrivit unui sondaj realizat recent de Agenția Internațională a Energiei, bărbații reprezintă majoritatea angajaților din sectorul energetic, depășind numărul femeilor cu un procent de 76%.

Rezultatul sondajului este confirmat si de analiza „Inegalități economice de gen în România”, publicată de Friedrich Ebert Stiftung, în 2020. Doar 24,4% din salariații din domeniul energiei erau femei, plasând acest sector pe ultimele locuri în clasamentul prezentat pe toate sectoarele economice. Deși în industria energetică numărul femeilor este mai mic decât cel al bărbaților, există oportunități reale de reducere a acestui decalaj și de acordarea importantei cuvenite  profesionalismului femeilor.

Cine este Lumința Vlaicu?

Brașoveanca Luminița Ioana Vlaicu are 32 de ani, de profesie este inginer industrial cu specializare în sisteme de energii regenerabile. A terminat ciclurile de licență și master la Universitatea Transilvania Brasov, Facultatea de Design de Produs și Mediu.

Din 2015 a pornit și pe drumul antreprenoriatului în urma obținerii unui grant nerambursabil pentru a-și înființa un StartUp, în timp ce colabora cu Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy din România, în calitate de tânăr cercetător în energie cu focus pe zona de biomasă.

Alte articole:   Accident, acum, în Tohanul Nou

Activitatea de atunci pornise în zona de consultanță pentru energia regenerabilă cu focus pe panouri fotovoltaice, dar în timp a diversificat activitatea și pe zona de consultanță în atragerea de fonduri nerambursabile.

În prezent este expert evaluator cooptat extern pentru Programul Operațional Infrastructură Mare din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

De-a lungul timpului a participat la diferite programe de specializare, astfel încât să fie în pas cu tehnologia: “Școala de Vară Energy Future Tour” – Agenția de Mediu și Energie din Austria, “Danube: Future Interdisciplinary School” – Centrul European de Inițiative, “Manager Energetic în Industrie” – Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca cât și alte lucrări de cercetare pe care le-a scris și susținut în diferite conferințe internaționale, în calitate de doctorand. Una dintre cele mai importante este “Young Researchers Conference” – World Sustainable Energy Days, Austria.

Luminița a pornit pe acest drum încă de la o vârstă fragedă și a obținut o expertiză valoroasă pe care dorește să o perpetueze în timp pe zona de educație.

Îi place motto-ul lui Nelson Mandela – „Educația este cea mai puternică armă care există pentru a schimba lumea”.

Doamnele care au împărtățit din propria experiență, în cadrul conferinței sunt:

 • Alexandra Bocșe, Consilier de Stat – Departamentul Climă și Sustenabilitate – Administrația Prezidențială;
 • Cristina Prună, Deputat, Comisia pentru industrii şi servicii – Vicepreședinte;
 • Oana Özmen, Deputat, Comisia pentru industrii şi servicii – Secretar;
 • Claudia Griech, CEO E.ON Energie România;
 • Lăcrămioara Diaconu – Pințea, Membru al Directoratului Complexul Energetic Oltenia;
 • Mihaela Suciu, Director General al Distribuție Energie Electrică România;
 • Melania Amuza, Deputy CEO, Comercial si Dezvoltare SN „Nuclearelectrica”;
 • Daniela Dărăban, Director Executiv ACUE;
 • Doina Ilișiu, Expert tehnic energie;
 • Daniela Șerban, Președinte și co-fondator Vertik;
 • Corina Murafa, Membru al Consiliului Economic și Social al României;
 • Luminița Vlaicu, Antreprenor, Expert energie FEL România;
 • Diana Dan, Inginer energetician, Consultant;
 • Andreea Ilie, Director Executiv – Asociația Inginerilor Energeticieni și Electricieni.
Alte articole:   11 unități de învățământ din județul Brașov, premiate pentru participarea la orele de ecologie

Moderatorul evenimentului a fost Adrian Măniuţiu, realizator și prezentator TV, antreprenor – EM360 Group, secondat de Claudia Candale, Cristina Păun și Georgian-Florentin Albu – FEL România.

Evenimentul va fi deschis de Ștefan Gheorghe, , Ella Ratcu, și  Bende Sandor, președintele  Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților – Parlamentul României.

„Colegele noastre din sectorul energie trebuie să se bucure de tot respectul, aprecierea și ajutorul nostru, pentru profesionalismul acțiunilor lor, pentru devotamentul și răbdarea de care dau dovada în multe situații. Acest eveniment constituie o oportunitate pentru tinerele noastre colege de a participa la schimbul de idei dintre generații. Le doresc mult succes în continuare!”, a declarat Ștefan Gheorghe, director general executiv al CNR – CME.

La rândul său, Ella Ratcu, consilier CNR-CME și fondator FEL Romania, a menționat: „Sunt convinsă că femeile dețin toate capabilitățile pentru a fi acei profesioniști redutabili, lideri de excepție, mentori inspiraționali și factori cheie ai soluțiilor inovatoare de care sectorul energetic are atâta nevoie. Au puterea să conducă, să îndrume oameni și afaceri, să transmită cunoștințe, să inspire. Mesajul meu pentru tinerele energeticiene: Ați ales o meserie de o noblețe fără margini!  Industria energetică oferă provocări mari, dar și oportunități pe măsură. Cred în voi, în forța și în determinarea voastră de a vă depăși limitele și de a reuși în tot ceea ce vă propuneți. Îndrăzniți! Fiți puternice!”, a declarat Ella Ratcu.

Alte articole:   Peste 4,7 milioane de pensionari erau înregistrați în România în luna iunie

Având în vedere țintele ambițioase în materie de climă și energie la care Uniunea Europeană s-a angajat, există o presiune a timpului pentru a identifica și atrage acele talente din sectorul de profil, indiferent de gen, de care este nevoie pentru îndeplinirea obiectivului neutralității climatice. Diversitatea poate conduce la o creștere a competitivității sectorului și la îmbunătățiri pe întregul său lanț valoric.

FEL România este o rețea de tineri profesioniști ce dezbat idei și dezvoltă proiecte. Printre obiectivele programului se numără profesionalizare tinerilor din energie și dezvoltarea competențelor necesare celei de-a 4-a revoluții industriale, creșterea gradului de angajabilitate și prezența mai mare a tinerilor în poziții de decizie.

FEL România își propune de asemenea să fie o platformă de comunicare și cooperare între noua generație și actuala elită din domeniul energiei, cooperare pe care o considerăm vitală pentru o bună dezvoltare a sectorului energetic și modul în care acesta interacționează cu alte domenii. FEL România își propune să accelereze tranziția către o economie bazată pe energie curată și reducerea impactul negativ pe care energia îl are asupra mediului.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate