O școală din Zărnești va purta numele academicianului Nicolae Zamfir

O școală din Zărnești va purta numele academicianului Nicolae Zamfir

Consiliul Local Zărnești a aprobat, la utima ședință de plen, schimbarea denumirii Școlii Gimnaziale nr.2 din Tohanul Vechi în Școala Gimnazială nr.2 – Tohanul Vechi „Academician Nicolae Zamfir”, la inițiativa primarului Lucian Igrișan.

Nicolae Victor Zamfir (n. 24 martie 1952, Orașul Stalin, România) este un fizician român, membru titular al Academiei Române și vicepreședinte al acesteia (din 4 mai 2022).

S-a născut într-o familie de intelectuali. Tatăl, absolvent al Academiei Comerciale din Brașov, a avut de-a lungul timpului diverse funcții în administrația de stat. Mama sa a fost învățătoare.

Nicolae Victor Zamfir a absolvit liceul Andrei Șaguna din Brașov (1971). În timpul liceului s-a remarcat ca olimpic la fizică. A urmat apoi Facultatea de Fizică a Universității din București pe care a terminat-o cu Diploma de Merit (1971-1976). În urma rezultatelor obținute a fost repartizat la liceul Ion Neculce din București unde a lucrat începând cu 1976.

Alte articole:   VIDEO+FOTO Junii au coborât în Cetate. Mii de brașoveni și turiști prezenți la Parada Junilor

În 1978 a fost angajat prin concurs ca fizician la Institutul de Fizică Atomică.

În 1984 a obținut titlul de doctor în fizică cu lucrarea „Determinarea și evaluarea parametrilor de structură pentru nuclee depărtate de stabilitate”, având coordonator științific pe prof. dr. Marin Ivașcu (director IFA).

După Revoluție a plecat în Germania, apoi SUA

Deși înainte de decembrie 1989, supus presiunilor acelor vremuri este forțat să devină, datorită rezultatelor sale excepționale, unul dintre liderii UTC, totuși imediat după revoluția din 1989 pleacă în Germania. Dovadă că și astăzi, institutul pe care îl conduce are o bună deschidere spre străinătate. Mărturie stau numeroasele proiecte, sau mai pe larg colaborări, pe care institutul le are cu unele dintre cele mai prestigioase instituții din domeniu.

Alte articole:   VIDEO+FOTO Junii au coborât în Cetate. Mii de brașoveni și turiști prezenți la Parada Junilor

În Germania lucrează doi ani (1990-1992) cu prof. dr. von Brentano, director al Institutului de Fizică Nucleară al Universității din Köln. Aici studiază formele octupolare din nuclee.

În 1992 pleacă în SUA la Brookhaven National Laboratory, Upton, New York. Aici lucrează în cadrul grupului de structură nucleară la High Flux Beam Reactor.

În anul 1997 ajunge profesor cercetător la Universitatea Yale, New Haven, Connecticut, USA, lucrând în Laboratorul de structură nucleară Wright până în 2004.

În 2004 revine în țară și ocupă postul de director general al Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”. Din această poziție s-a ocupat de dezvoltarea unuia dintre cele mai importante proiecte științifice din România: ELI-NP, de la Măgurele.

Alte articole:   VIDEO+FOTO Junii au coborât în Cetate. Mii de brașoveni și turiști prezenți la Parada Junilor

În anul 2006 a fost numit membru corespondent al Academiei Române, iar din 26 noiembrie 2015 este membru titular.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate

De top în Brașov