O nouă încercare pentru a obține zeci de milioane de euro de la UE pentru rezolvarea problemei deșeurilor din Brașov

O nouă încercare pentru a obține zeci de milioane de euro de la UE pentru rezolvarea problemei deșeurilor din Brașov

groapa gunoi_primaria brasov_andreipaulfoto (2)Încă din 2011, la nivelul județului a fost înființată Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „ISO Mediu”  în scopul implementării proiectului privind Managementul Integrat al Deșeurilor în județul Brașov, care urma să fie finanțat din fonduri europene. Din această asociație, pe lângă Consiliului Județean, care era reprezentat de Kovacs Attila, (vicepreședinte al CJ la acea vreme, dar și președinte al asociației), mai făceau parte și alte 48 de localități din județ. Valoarea totală a proiectului era de 176 de milioane de euro, din care aproximativ 166,5 milioane de euro nerambursabili și prevedea realizarea unor stații de transfer şi de sortare, închiderea mai multor depozite municipale neconforme, în care s-a sistat depozitarea în 2009 printre care cele de la Codlea sau Făgăraş, dar și realizarea, la Tărlungeni a unei instalații de valorificare energetică a deșeurilor, care era proiectată pentru a procesa 156.000 tone de deşeuri pe an, investiția fiind estimată la 148 de milioane de euro.

O nouă încercare până în 2020

Alte articole:   Accident pe DN 13 Braşov-Târgu Mureş, între un autotren şi o autocisternă încărcată cu 7 tone de motorină

Întreg proiectul a început cu stângul, fiindcă autoritățile au vrut ca, întâi de toate, să amenajeze această stație de valorificare a deșeurilor, numai că în 2013 autoritățile au constatat că aceasta nu mai era fezabilă, ținând cont că scăzuse cantitatea de deșeuri colectată. Pentru a nu pierde întreaga finanţare, administrația județeană a cerut și a primit acordul Ministerului Mediului să împartă proiectul în două, astfel ca în prima fază să fie realizate lucrările la stațiile la staţiile de transfer, la staţia de tratare mecanică de la Făgăraş şi închiderea rampele de gunoi municipale neconforme. Investiția ajungea la suma de 23 de milioane de euro, dar din motive birocratice, – de la contestații de licitație la refuzul unora dintre primării și consilii locale să renunțe la proprii operatori de salubritate și finalizând cu faptul că Ministerul Mediului nu a mai achitat studiul de fezabilitate pentru acest masterplan – în final, și această parte de proiect a eșuat, singura șansă fiind acum finanțarea din banii europeni până în 2020. „Pe ciclul de finanțare 2007 – 2013, responsabilitatea privind întocmirea studiului de fezabilitate era a Ministerului Mediului, acum, Consiliul Județean are responsabilitatea în acest sens și a conturat SF-ul pentu obținerea banilor europeni”, a precizat Veștea.

Alte articole:   Salariul mediu net va creşte cu 6,2% în 2025. Câştigul real se va majora cu 1,6%

Demisie cu cântec

Deocamdată, nu se știe care va fi soarta Asociației ISO Mediu, președintele Kovacs anunțându-și demisia în ședința de plen a CJ Brașov din luna mai. La finele săptămânii trecute, pe ordinea de zi a ședinței de plen a legislativului județean, a fost inclus un proiect de hotărâre privind și constatarea încetării calității de reprezentant al Consiliului în ISO Mediu a lui Kovacs, ca urmare a demisiei acestuia și desemnarea unei persoane care să ocupe funcția rămasă vacantă. De cealaltă parte, vicepreședintele Mihail Veștea i-a cerut lui Kovacs să rămână în funcție. „Deși accesarea fondurilor europene în ciclul bugetar european 2007-2014 a fost compromisă, tot ce s-a lucrat până acum poate fi folosit în perioada de programare 2014-2020. Am discutat cu Attila Kovacs și i-am cerut să se mai gândească, înainte de a demisiona”, a spus Veștea în cadrul ședinței. „Am demisionat din motive personale, pentru că de-a lungul timpului, am sesizat conducerii CJ un set de probleme, care nu au fost rezolvate. Dacă ceea ce am sesizat eu va fi rezolvat, sunt deschis cooperării”, a susținut Kovacs. Aleșii județeni aveau acum o altă problemă, nu mai aveau reprezentant în Adunarea Generală a Acționarilor Asociației ISO Mediu și după ce s-au făcut o serie de propuneri, fără ca cei propuși să le accepte, până la urmă, aleșii județeni au luat act de demisia lui Kovacs, dar l-au desemnat să participe la ședința AGA, în calitate de reprezentant al administrației județene. La începutul acestui an, conducerea CJ Brașov a decis să nu mai plătească cotizație Asociației, până acum, valoarea cotizațiilor plătite de CJ Brașov ridicându-se la suma de 100.000 de lei, după cum a precizat celălalt vicepreședinte al forului, Claudiu Coman.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate

De top în Brașov